Numera hjälper även satelliter till med skogsbrandsbevakning, upptäcker de en brand går larm direkt via SOS Alarm till Räddningstjänsten. Precis som med flyg görs bevakningen för att så tidigt som möjligt upptäcka bränder i skog och mark.

Sedan många år tillbaka används det skogsbrandbevakande flyget för att upptäcka och positionera skogsbränder. Som komplement till det skogsbrandbevakande flyget används från och med i år även satellitdetektion. Upptäcks en brand kan satellit och flyg positionera platsen och direkt larma räddningstjänst via SOS.

– MSB har tillsammans med SMHI, räddningstjänster och länsstyrelser utvecklat möjligheten att tidigt upptäcka bränder i naturen med hjälp av satelliter. Tillsammans med de brandbevakande flygplanen hoppas vi att satelliterna hjälper oss upptäcka  er bränder tidigt även i år, säger Jenny Sander på MSB.

Tidig upptäckt avgörande för hanteringen

Bevakning med flygplan och satelliter genomförs för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bränder i skog och mark. Om branden upptäcks tidigt kan den lättare att släckas den innan den vuxit sig stor. En tidig upptäckt räddar inte bara egendom utan även minskar kostnaden för stora räddningsinsatser. Under 2022 gjordes framgångsrika tester av satellitdetektion av skogsbränder men då användes inte direktlarm till SOS Alarm. Direktlarmet gör det nu möjligt att ännu snabbare upptäcka bränder.

Fakta

Under 2022 upptäckte de skogsbrandsbevakande flygen 105 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3441 timmar i luften. I jämförelse med 2021, då upptäckte flygplanen 74 okontrollerade bränder i skog och mark, sammanlagd flygtid var då 3450 timmar. Flest flygtimmar och flest upptäckta bränder loggades i Kalmar län under 2022, där var brandrisken mycket stor under större delen av sommaren.

Under 2022 upptäckte satelliterna 108 okontrollerade bränder, varav 39 i skog och mark. 24 % av bränderna i skog och mark detekterades före att larm inkom på annat sätt till SOS Alarm.

Fredrik Persson, Källa: MSB
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here