Apropå arbetstidsdirektiven… så hade pappa länge irriterat sig på en massa kottar som låg och skräpade runt om på tomten och som fastnade i gräsklipparen, en handdriven, utan motor. En ide föddes till handling och han fixade en tävling till barnen. 

På tävlingsdagen fick alla barnen stora säckar och det utlovades 2 öre per plockad kotte. För att vara säker på ett bra resultat piskade han upp stämningen till en prestigefylld kamp där den som plockade flest kottar skulle kamma hem såväl pengarna som ära och berömmelse. Och kanske åka och bada. 

Kanonförutsättningar för att få tomten ren från kottar och när han väl satt igång detta gick han själv leende och sov middag under kvällstidningen. Barnen hade inte alls fattat den egentliga idén med kott-tävlingen, gräsklippningsbekymren, och då reglerna var otydliga så de gick till ett bra ställe i skogen i stället och fyllde säckarna. Till bristningsgränsen. Sen släpade de hem sina trofeér och slog ut dem på gården för genomräkning. Så trots att pappa hade klurat ut en plan där tomten skulle dammsugas på kottar så blev han inte av med en enda kotte, utan tvärs om och i mängd. Han var dessutom tvungen att betala ut vad han lovat sen mamma stöttat barnen som skiljedomare. 

Mammor är bra på sådant. Också.  

Sensmoralen är självklar; om man inte har tänkt fullt ut före, eller är med och påverkar under, så kan saker utveckla sig till något man inte vill eller tänkt sig och då får man ta konsekvenserna av det. Lite så tänker jag om arbetstidsdirektiven för räddningstjänsten och där jag känner att brandmännen glömdes bort eller man inte förstod konsekvenserna före, när tolkningarna och den gemensamma skrivningen till EG gjordes. Att sen Kommunal sov till 12:e januari stärker min uppfattning om kott-tävlings-agerandet för då först menade Kommunal avtalet de träffat inte tolkas lika. Någon tycker man kan plocka kottar lite annorlunda men är det inte så hela tiden, rent av normalt, och därför bevakar man och skriver man vad man menar i andra gemensamma dokument där det kan vara snårigt, svårt eller rent av uppenbart att man tycker olika? Om någon mamma ska kunna avgöra måste ju allt fram och inte minst det avtal Kommunal hänvisar till och här luktar det… ruttna kottar.

Svårigheterna med att göra bra för många är att man måste prioritera och är man då lite olika och få kottar i den stora säcken hos en tex en paraplyfacklig organisation är det lätt att man inte ses eller faktiskt ens kan ses. En pytteliten grupp kan inte prioriteras när vinster för de större grupperna kan tas hem, då säljs man. Igen, och det är inte svårare att förstå sambanden när man tar ned dem på nivå. Rent av kottens. 

Hade bra på er! // Peter 
Firefighters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here