Inom MSB:s utbildning GRIB finns ämnet Hälsa och Livsstil med på schemat. Under dessa lektioner får studenterna en genomgång av bland annat ergonomi och brandmannens sju grundläggande rörelsemönster/funktionella mönster. Moment som ingår är knäböj, marklyft, axelpress, utfallsgång, skivstångsrodd, gång med tunga hantlar. Mathilda Skystedt är instruktör för ämnet på de GRIB-utbildningar som genomförs i Karlstad. 

-När larmet väl går då är det svårt att alltid tänka på hur vi lyfter. Men om brandmannen övar på bra lyft inne på gymmet så är sannolikheten större att lyftet blir bra även på olycksplats. En brandman arbetar fysiskt och ska hålla i många år, då är träningen oerhört viktig. Att lära brandmännen att utföra dessa klassiska övningar med kvalité är viktigt, framhåller Matilda.
På en brandstation är fysisk träning ofta i fokus, det skiljer sig ofta mellan hel och deltid (RIB) om träning finns med på arbetsschemat. Men gemensamt för alla är att arbetet som brandman ställer höga krav på den fysiska arbetsförmågan och den muskulära styrkan. Att träna och hålla sig i bra form är således viktigt för en brandman men något som ibland hamnar i skymundan är ergonomi och lyftteknik.  
– Många i Sverige har ryggproblem, även detta är vanligt förekommande hos brandmän. Ett sätt att försöka arbeta bort detta är att använda sig av bra ergonomi, buktryck och god lyftteknik. Hur många övar detta på sin brandstation undrar Matilda

Brandingenjör Björn Johansson är gammal styrke- och tyngdlyftare, han tränar gärna tunga lyft hemma i garaget eller på brandstationen. Björn har vid flera tillfällen assisterat Matilda med instruktioner till brandmännen på GRIB-utbildningen avseende marklyft och knäböj.
– Det säger sig självt, är du stark i rygg och ben samt har en bra lyftteknik ökar förutsättningar för att klara av jobbet som brandman, säger Björn
Enligt Björn kan i stort sett alla lära sig marklyft och knäböj. Men olika personer har olika förutsättningar. Något som han sett prov på under GRIB-lektionerna.
– En del som aldrig hållit i en skivstång kan lyfta tekniskt perfekt i stort sett omedelbart och en del som kört mycket får ”börja om från början”. De är för stela och kör för tungt. Kvinnor har ofta lättare att hitta en bra lyftteknik vilket jag tror beror på att de generellt är smidigare, säger Björn.

På frågan om vad som är det viktigaste när man ska träna marklyft och knäböj svarar Björn och Matilda följande:

  1. ”Håll ryggen”. En lätt svankad rygg genom hela lyftet. Inga kutryggar!
  2. Börja med relativt lätt belastning när du lär dig tekniken. Lägg på mer först när du behärskar tekniken.
  3. Öva rörlighet och smidighet parallellt.

    Text: Monika Nyqvist
    Fler artiklar av Monika här