För ca 20 år sedan upptäckte forskarna att träning stimulerar tillväxt av nervceller i människans hjärna. Träning skickar ut kemiska signaler som har visat sig stärka alla hjärnans funktioner. 

Hjärnan går att påverka så länge vi lever, man beskriver det som att hjärnan är plastisk. Ett bra exempel är att träning hjälper hjärnan att skapa nya kopplingar mellan nervceller, reparera skador eller förändrar nivåer av diverse signalsubstanser som förbättrar funktionen. Träning hjälper alltså oss med stresshantering, koncentration, inlärning, minne, kreativitet och intelligens. 

Det har genomförts ett hundratal studier som visar att risken för depression kan minska med 25–40 procent hos de som tränar jämfört med de som inte tränar. Risken för ångest och demens minskas också. 

Bakgrunden till att fysisk aktivitet påverkar hjärnan positivt ligger i människans utveckling för att överleva. Jakt krävde att alla hjärnaktiviteter var på helspänn, därför är hjärnan triggad så att den stärks av fysisk aktivitet. Vi behövde helt enkelt logiken, kreativiteten och andra tankeaktiviteter när vi var aktiva och rörde på oss, inte då vi var inaktiva och satt ned. Vi lever visserligen i en annan värld idag men hjärnan är densamma.

Motion och träning är en bortglömd medicin

En period av skada, sjukdom, nedstämdhet eller depression kan göra att vi hoppar över träningen som i sin tur kan leda till en nedåtgående spiral för vårt fysiska och mentala mående. Det kan vara trögt att komma igång. Men med kunskapen om den positiva påverkan på hjärnan blir det svårt eller rent av omöjligt att låta bli träningen, dessutom blir vi fysiskt starka och klarar jobbet bättre. 

Efter ett uppehåll kan det kännas som en tuff utmaning att börja men ju snabbare du kommer igång med träningen desto snabbare vänder välmåendet i positiv riktning. Konditionsträning har visat sig fungera bäst för hjärnan, hur styrketräning påverkar vet man inte så mycket om.

Fredrik Persson

Tips: För den som vill veta mer om hur träning stärker hjärnan kan man läsa boken ”Hjärnstark” av överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen.

Fler träningstips här!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here