I en rapport från MSB 2022 som heter Nulägesanalys – Personalförsörjning av deltidsbrandmän tar man upp alla möjliga tänkbara åtgärder för att behålla de deltidsbrandmän som finns och få fler att bli deltidsbrandmän. I rapporten kan man läsa ”Kommunerna har rapporterat att det föreligger både svårigheter att rekrytera och att behålla deltidsbrandmän. Rekryteringssvårigheterna riskerar att urholka kommunernas förmåga att bedriva räddningsinsats, och kan också leda till väsentliga kostnadsökningar för kommunal räddningstjänst om beredskapslösning måste ersättas/kompletteras med heltidsanställda brandmän för att upprätthålla en tillräcklig förmåga att genomföra räddningsinsatser.” 

Problem med personalförsörjning när det gäller deltidsbrandmän har uppmärksammats på̊ olika sätt under minst 25 års tid. Olika initiativ har tagits från både statligt håll och från kommunerna. Resultaten har i många fall uteblivit och det finns en osäkerhet om vilka åtgärder som ger en effekt. Öhh..osäkerhet om effekt? Hur fungerar det på den övriga arbetsmarknaden? Exempelvis skolan är ett exempel där det hänt något med lönerna. När en lärare byter skola så höjs lönen för läraren på nästa skola, den skola som tappar lärare är tvungna att höja lönen eller villkoren för att få behålla sina lärare, skolor i utsatta områden betalar sina lärare bättre lön än övriga skolor för att få personal till dessa skolor. Man kan väl kalla det för marknadsekonomi, tillgång och efterfrågan som är en mekanism som tillämpas överallt förutom på deltidsbrandmännen som har till uppgift att rädda livet på de som arbetar under marknadsekonomi. Jag har en lösning på problemet. Höj löner, ersättningar och villkor för våra deltidsbrandmän. Jag kommer att äta upp min hatt med senap och ketchup om det inte fungerar, dags att värdera ryggraden i svensk räddningstjänst och ge dem de villkor de förtjänar.

Utan att överdriva så är det nu turbulent med våra arbetstider. Vi måste ända tänka realistiskt och framåt, vad händer om det inte blir ”bättre” än vad vi har idag i nya bilaga R?

Kanske är dags nu för en arbetstidsförkortning för våra brandmän nu? Vi börjar på 70-talet. Arbetstidsförkortningen av brandmännens arbetstid genomfördes 1976 då vissa räddningstjänster gick ner från 56 tim./vecka till 48 tim./vecka. Att få till en schemaläggning på 48 timmar i veckan med antal brandmän baserat på 56 timmar i veckan var inte helt lätt. I drygt fyra år kämpade man med 48 timmar i veckan innan man 1981 tog steget fullt ut och förkortade veckoarbetstiden till 42 timmar i veckan. Det innebar att ett nytt ”skift” av brandmän anställdes för att klara den nya veckoarbetstiden, jag får väl själv vara nöjd då jag lyckades bli anställd som brandman vid den tidpunkten. Nu har det gått 43 år sen veckoarbetstiden ändrades. Under den tiden har Sverige blivit medlem i EU och veckoarbetstiden i samhället ligger i snitt på 36,6 timmar i veckan. Det är i längden ohållbart för både personal och arbetsgivare att arbeta efter nya arbetstidsregler med en veckoarbetstid som implementerades 1981 under de lagar och regler som fanns då. 

Sen kom 90-talet där allt skulle förändras inom kommunal räddningstjänst från hur vi genomförde insatser, nomenklatur, titlar och förmågan att leverera räddningstjänst till lägsta kostnad, alla kommuner följde med i ”rallyt” som gjorde att ca 1500 heltidsbrandmän försvann och många hus brann ned till grunden men det gick ändå bra? Vän av ordning undrar om inte saknaden av 1500 brandmän och att nästan hälften av landets räddningstjänster förra året hade svårt att få ihop bemanningen av deltidsbrandmän för att säkra beredskapen inte påverkar beredskapen? 

Vi står inför ett vägskäl nu där ersättningar och villkor bör harmoniera med de nya uppgifter som tillkommer med införandet av civilplikten. Signalvärdet är ju att vår verksamhet är viktig men då måste man ju mena det. Dags att ge brandmännen de ersättningar de förtjänar och en hatt kan ibland vara en riktig kulinarisk upplevelse.

Jag avslutar med att spotta på stenen igen, det är dags att göra om kommunal räddningstjänst till statlig räddningstjänst.

Anders ”Ankan” Cederberg, Förbundsordförande Brandmännens Riksförbund
Här blir du medlem i Brandfacket!
Firefighters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here