Sju av tolv vid regionens stationer saknar deltidsbrandmän, det är omöjligt för skiftlagen att arbeta med full bemanning. Räddningstjänsten i Vålberg behöver 20 personer och ett par reserver för att ha skiftlagen om fem brandmän intakta, nu är de nere på 16 personer plus reserver.

Det finns flera orsaker till att det är svårt med rekrytering av deltidsbrandmän. Bla så måste de bo och arbeta på den ort där de är placerade, de unga värderar också fritiden högre än vad man gjorde tidigare.
– Vi har ju jour var fjärde vecka och då måste man hålla sig inom fem minuters avstånd från brandstationen, säger stationsbefälet Christer Brandt i Munkfors till SVT Värmland. I dag saknar de två deltidsbrandmän.

Deje, Forshaga, Högboda, Molkom, Munkfors, Vålberg och Väse är andra som behöver rekrytera i Karlstadsregionen. Det handlar totalt om ett 20-tal tjänster.
I början av februari bjuder Rekryteringskampanjen in intresserade till en prova på-dag vid de brandstationer där det fattas folk.

Bristen på deltidsbrandmän är stor i hela Sverige

I Nybro Kommun ligger Orrefors, där har de problem med att bemanna brandstationen. Från och med i mitten av januari kan de bara rycka ut varannan vecka.
Stationsansvarige Christoffer Hjorter säger till Sveriges Radio:
– Skulle det brinna på fel vecka får man vänta längre på hjälp”.

På andra håll försöker man lösa svårigheterna med nyrekrytering med att fråga om pensionerade brandmän vill komma tillbaka. Brandstationen i Mörbylånga ställde frågan till den tidigare brandmannen Hans Bäckström, 67 år, om han ville hoppa in en vecka under sommaren på sin gamla station, han är fortfarande kvar.

Fredrik Persson
Firefighters
Bild: PPPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here