När jag ombudsmannen skriver detta så släpps restriktionerna i samhället, vilket också gäller för räddningstjänsterna. Det jag vet och det jag får till mig är att möjligheterna till handsprit samt de skärpta rutinerna vid sjukvårdslarm ska kvarstå, bra! Här har skyddsombuden en viktig roll att tillsammans med arbetsgivaren utvärdera återgången samt bevaka eventuella bakslag för att snabbt kunna ställa om. 

Jag försöker alltid ha med en tanke i mina texter och att de i någon mån ska vara lärande och framåtsyftande i att kunna göra om och göra rätt. Därför blev det extra trevligt häromdagen när en arbetsgivare ringde och ville prata om nästa års semesterplanering. Jodå, han hade läst min text i SFF:4 om semesterlagen, tidsfrister enligt RIB 19 osv, nu ville han vara ute i god tid. Det blev ett långt samtal för arbetsgivaren hade många tankar och idéer, nu skulle han börja planera och framför allt ha en tät dialog med personalen så att nästa sommar får så bra lösning som möjligt. Bra när arbetsgivare ringer och helt prestigelöst vill diskutera olika lösningar. 

Lönen, dess betydelse och om den inte kommer när den ska! 

För ett tag sedan hörde en av våra duktiga distriktsombudsmän (DO) av sig och hade ett bekymmer. En av räddningstjänsterna i hans region hade inte betalt ut lönen när de skulle och våra medlemmar reagerade på detta, vilket är helt förståeligt. Detta är verkligen inget vanligt förekommande ärende och jag tänkte att detta är säkert ett tekniskt strul. Det var inget tekniskt strul, det fanns helt enkelt ingen lönehandläggare, de hade semester! När detta kom till vår kännedom så började vi arbeta för högtryck. Vår DO i regionen samt lokala företrädare tog kontakt med arbetsgivaren för att nå en lösning så att lönerna betalades ut, så är det bara. Det blev riktigt bra fart på arbetsgivaren när BRF tryckte på och lönerna betalades ut några dagar senare. 
Här är det viktigt att veta – att om lönen inte betalas ut så har arbetstagaren ingen skyldighet att arbeta enligt Lagen om anställningsskydd (LAS). I paragraf 4, 3:e stycket kan vi läsa följande: ”En arbetstagare får med omedelbar verkan frånträda sin anställning, om arbetsgivaren i väsentlig mån har åsidosatt sina åligganden mot arbetstagaren.”
Jag vill dock påpeka att ingen ska sluta arbeta utan att dialog har påbörjats, det är inte bara arbetstagaren som har skyldigheter i en anställning, det har även arbetsgivaren, som ni kan se i ovanstående lagtext.  

Helomvändning i Örnsköldsvik!!

När jag skriver detta så får jag fantastiska nyheter om helomvändning i den tilltänkta omorganisationen i Örnsköldsviks Räddningstjänst. Det fanns ett förslag till nerläggning av brandstationer men tillsammans har invånare, brandmän och BRF fått politikerna att tänka om och besluta att stationerna ska vara kvar. Så länge inga beslut är tagna så går det att påverka, härligt!!

Fysiska träffar

Restriktionerna öppnas nu upp för fysiska träffar och här kommer både jag och våra distriktsombudsmän vara tillgängliga, så vill ni ha besök av oss så kontaktar ni kansliet kansli@brandfacket.se.

RIB 22

Avtalsrådet är igång och arbetar för högtryck, åsikterna kommer in i strid ström och det ligger ett hårt arbete framöver för BRF. Det är oerhört stimulerande att få vara del av detta och avtalet måste förbättras och förtydligas, så är det bara! Vill ni framföra något kring nuvarande samt kommande avtal så hör ni av er till magnus.krantz@brandfacket.se  

Ta hand om er!!
Magnus
Fler artiklar av ombudsmannen Magnus Krantz
Brandmännens Riksförbund BRF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here