Avtalsförhandlingarna är klara och det blev två 1-åriga avtal för hel- respektive deltidsbrandmännen. I båda avtalen ska det ske översyner av olika slag och då bland annat arbetstider, lön och arbetsmiljö relaterat Friska Brandmän, etc. 

Det arbetet ska vara klart under hösten och jag kommer att sitta med i arbetsgruppen när det gäller villkoren för deltidsbrandmännen, det ska bli mycket intressant. Till och med oerhört intressant. BRF har en väldigt god kännedom om vad som behöver förbättras och förändras. Detta måste vi få ordning på framöver. Motparten i våra förhandlingar säger att arbetsgivarna är nöjda med avtalet men det finns saker som våra medlemmar inte alls är nöjda med. Dessutom vet vi att det finns arbetsgivare som tycker som oss, men vad tycker politiken? Spännande var ordet!

Ett exempel på dessa olikheter är att i vårt utskick till medlemsenkät så svarade över 50 procent att de inte får ut sin ersättning när de har tagit extra beredskap. Arbetsgivarna säger att denna paragraf funkar alldeles utmärkt, hur är detta möjligt? Detta måste vi gräva i och det rejält, våra medlemmar måste också lyfta frågan så vi får vetskap och kan åtgärda där det är fel.

En annan sak som jag skulle vilja ta upp är arbetsmiljön på våra stationer och då kanske mest företrädesvis stationerna för deltidsbrandmän och värn. Det kan väl egentligen inte ha undgått någon inom räddningstjänsten vad konceptet Friska Brandmän innebär. BRF har tagit fram en introduktionsutbildning för bättre utbildning och vi har nu varit ute ett par gånger och utbildat både arbetstagare och arbetsgivare. Vi har blivit väldigt väl mottagna och deltagarna har varit mycket nöjda med utbildningen. Men döm om min förvåning när det berättas att det en gång i tiden har byggts stationer utan vatten och avlopp, lite raljant kan vi förmoda med ett stampat jordgolv. Detta är något som borde hanterats utan att skyddsombud ska behöva begära åtgärder, men så är det inte. Det senaste var att ett av BRF:s skyddsombud begärde åtgärder av räddningschefen om att just införa vatten och avlopp på en station. Räddningschefen gick direkt till politiken som höll på att trilla av stolen, vatten och avlopp är nu indraget, bra! Men att det får vara så 2024 är helt makalöst, detta får och ska inte accepteras. Så har ni problem i arbetsmiljön, oavsett storlek, så ta det med skyddsombudet eller arbetsgivaren direkt. 

Det har varit en lång vår, stundtals högt arbetstempo med avtalsförhandling och många ärenden så därför ska det bli skönt med några veckors semester i sommar. Jag hoppas att ni får detsamma för till hösten kör vi på igen och ser till så att BRF blir större och starkare. 

Ha en skön sommar!

Magnus
Fler artiklar av Magnus Krantz
Här blir du medlem i BRF!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here