SVERIGES BRANDMÄN I Swedish Firefighters artikelserie ”svenska brandmän” har vi hamnat i Förslöv som ligger i Båstads kommun. Här träffar vi brandmannen Emil Petterson.

Vem är du? 
Jag är Emil Petersson, 37år gammal och bor i Förslöv som ligger i Båstads kommun. Här bor jag i en villa med min Fru Jessica, mina barn Måns och Meja och katterna Bosse och Sessan. 
Sedan 2005 arbetar jag på ett företag som heter Kranpunkten som också ligger i Förslöv. Kranpunkten hyr ut liftar och bygghissar i alla olika storlekar. Jag är verkstadsansvarig där och ser till så att allt på verkstaden går som det ska. Sedan nyligen är jag även utbildare av liftar, så att man kan få ta liftkörkort och köra liftar ute på arbetsplatser. Jag har sedan 2021 varit rib-anställd i Förslöv, station 264-7200. 

Hur kommer det sig att du är deltidare?
Det hela började med att bekanta hörde av sig till mig och frågade om jag inte var intresserad av att bli brandman. Jag sa att jag skulle fundera på det men sedan glömde jag bort det efter ett tag. Men sista ansökningsdagen hörde de av sig igen och påminde om att det var just sista dagen. Så jag skickade in ansökan och kom vidare. Nu nästan 3 år senare ångrar jag inte att jag sökte. Det är ett väldigt lärorikt och hjälpande arbete att vara deltidare. 

Kan du berätta ett roligt minne från dina år som brandman?
De roligaste minnena jag har fått från dessa åren är nog allt man har fått lära sig. Framförallt när man gick grib 1 och 2 på MSB i Revinge. Alla goa skratt man hade under lektioner och övningar. Alla nya människor man lärde känna. Men mitt bästa minne är nog den gången när vi var larmade till en som hade trillat och slagit sig illa i huvudet. Vi hjälpte den drabbade så gott vi kunde tills ambulans kom på plats. När vi ledde personen som var ganska upprörd in i badrummet, tvättade såret och hjälpte personen att byta till en ny fräsch tröja innan avfärd med ambulansen. Så tittade personen mig djupt in i ögonen och sa ”Thank you!” Då kändes det att man gjort ett bra jobb i att både stötta och hjälpa den personen i dennes tuffa stund. 

Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten?
Jag tar nog det lite som det kommer. Jag trivs just nu i att ”bara” vara brandman, även om vissa av mina kollegor tycker jag ska läsa vidare till att bli styrkeledare. Jag får se hur det blir. Behöver nog få några års erfarenhet innan det är aktuellt.

Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad eller vilket skulle det vara?
Det skulle nog vara spridaren. Den kan man använda till mycket. Sprida isär olika saker, lyfta med den och även klämma saker med den. Den är kanon!

Vad gör du helst när du ska koppla av?
Fiske är min passion. Det finns inget mer avkopplande men också spännande när man står i vattnet, ser ut över havet och väntar på ett gott hugg. Ibland händer det att man inte får någon fisk men det gör inget. Bara att stå själv och lyssna på havet och naturen runt om är en fångst i sig. Men en härlig dag i skogen med vandring och korvgrillning med familjen är inte helt fel det heller. 

Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det vara?
Jag skulle nog vilja kunna flyga. Det hade varit en frihet att bara kunna flyga iväg en stund. Se saker man aldrig sett och snabbt åka och hälsa på släkt och vänner som inte bor nära. 

Firefighters
r blir du medlem i BRF!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here