Torrt vatten (DW) har i en kinesisk studie visat goda egenskaper som släckmedel vid bekämpning av termisk spridning i elbilsbatteri. DW är miljövänligt, högkylande, icke-ledande och har en låg kostnad. 

Torrt vatten (DW) ser ut som fluorsocker trots att det består av vanligt vatten till ca 98%. DW bygger på en kärn- och skalstruktur. Vattendropparna är omgivna av vattenavvisande och mycket små partiklar av kiseldioxid, en kärn- och skalstruktur. Kiselskalet håller isär vattendropparna så att de inte bildar ett vattenflöde, DW kan beskrivas som ett trögt fluffigt pulver. 

DW-partikeln gör att vattnets elektriska ledningsförmåga drastiskt minskar. DW tar cirka upp cirka 82,4–95,7 % av värmeenergin jämfört med flytande vatten men har snabbare avdunstning och ger därmed en bättre kyleffekt som är viktigt för att undertrycka termisk spridning. 

DW kombinerar fördelarna med det flytande vattnets höga kylförmåga och det torra pulvrets låga ledningsförmåga. De som genomförde studien hävdar att DW har en stor applikationspotential för att kontrollera LIB-bränder.

Möjligheten att framställa DW fanns redan på 1960-talet men först nu har man hittat användningsområden som tex köldmedium och går att pumpa vid temperaturer så låga som -196°C.

Torrt vatten undertrycker termisk spridning

Fredric Persson, Källa: Science Direct, Luleå tekniska universitet
Firefighters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here