Man kan väl lugnt konstatera att räddningstjänsten, dess heltidsbrandmän, dygnstjänstgöring och deras arbetstider har varit i det centrala blickfånget den senaste tiden. Arbetsmarknadsparterna har befunnit sig i det berömda hörnet och har man kommit ut ur det? Jag tycker inte det, men hur lyckades man hamna där?

Svensk räddningstjänst består av 15–16 000 brandmän, hel- och deltidare varav många är anslutna till BRF och en del till Kommunal. I denna fråga är Kommunal avtalsbärande part för heltidsbrandmännen och är de som SKR och Sobona har förhandlat med. Men den stora frågan är hur man kunde missa de allvarliga konsekvenser som förändringarna gällande dygnsvilan faktiskt skulle kunna medföra? Har överhuvudtaget representanter för heltidarna specifikt varit involverade i beslutet som togs den 30 november? Har BRF, det enda branschförbundet för brandmän, blivit vidtalade i frågan? Svaret på första frågan är tveksamt och på andra frågan ett tydligt nej och det är ett stort misstag! Resultatet blev till slut att man nådde fram till 20 timmar i Bilaga R men varför inte 24 timmar? Det är en högst relevant fråga och när detta skrivs har ingen lyckats leverera ett svar. Det blev en förhandlingslösning som man tror att EU accepterar. Om då EU accepterar 20 timmar hade man då också accepterat 24 timmar?

Har överhuvudtaget representanter för heltidarna specifikt varit involverade i beslutet som togs den 30 november? Har BRF, det enda branschförbundet för brandmän, blivit vidtalade i frågan? Svaret på första frågan är tveksamt och på andra frågan ett tydligt nej och det är ett stort misstag!

Ja, det är jag helt tvärsäker på då det finns lösningar inom EU där räddningstjänsten tillåter dygnstjänstgöring. Förvisso har det tillkommit en tilläggsöverenskommelse som säger att räddningstjänsten kan söka dispens för dygnstjänstgöring. En dispens som kan sökas när alla andra möjligheter är uttömda och så kan man få arbeta dygn i ytterligare 12 månader. Här har man tittat på Finland och deras dispens fast deras är på 36 månader, en väsentlig skillnad, eller hur? Sen kan man söka dispens igen eller inte och hur många räddningstjänster kommer få dispens? Vilken usel arbetsmiljö, rent ut sagt, att arbeta i när man inte vet hur man kommer arbeta mer än en kort tid framöver.

Kommer detta då att få mer och fler avtryck? Ja, jag tror det och då i att frekvensen sökande till SMO eventuellt kommer att sjunka samt att en del kommer att lämna räddningstjänsten då det inte går att kombinera yrkeslivet med familjelivet, tyvärr. Dessutom så hade kanske en del kunnat tänka sig skjuta upp SAP-R och stanna kvar, få ett tillägg till tjänstepensionen men som nu säger tack och adjö!
Även om inte BRF varit involverad i själva processen så har vi varit oerhört engagerade och försökt påverka så att dygnstjänstgöring hade kunnat finnas kvar i Bilaga R. Men jag är optimist och Bilaga R ska ju förhandlas om senast den siste mars 2024.
Nåväl, det blev en del negativt men nu ska jag avsluta i mer positiv riktning. Det har varit underbart tyst om semesterplanering gällande deltidarna. Uppenbart så har våra uppmaningar både till medlemmar och till arbetsgivare burit frukt. Sök semester i rätt tid, hantera ansök-ningarna direkt och lös eventuella problem i god ton och dialog. Dessutom har ju BRF hanterat en mängd ärenden såsom att medlemmar fått tillsvidareanställning för de enligt Las har rätt till det. De som övervägt om avsked har ändrats till att kvarstå i anställningen, fler lokala RIB-avtal har tecknats och listan kan göras ännu längre men nu ser vi framemot en härlig sommar. Till hösten ska vi kavla upp ärmarna, förbereda oss för nya ärenden och inte minst ett nytt centralt avtal för deltidsbrandmännen. BRF kommer återigen att göra skillnad och visa att vi är det enda och rätta alternativet för brandmän i svensk räddningstjänst!
Trevlig sommar!!
Magnus

Här hittar du fler texter av ombudsmannen Magnus Krantz
Länk till Brandfacket