Normanstiftelsen startades 2021 av Bengt Norman. Stor respekt för de risker som brandmän och poliser möter i arbetet är anledningen till att finansmannen Bengt Norman grundade stiftelsen som ska stödja personer som skadats i tjänsten. Grundplåten på 22 miljoner kronor har han själv skjutit till från sin privata förmögenhet.  

Polismorden i Malexander år 1999 och attackerna i New York den 11 september 2001 där i praktiken en hel brandmanskår fick sätta livet till var traumatiska händelser som berörde finansmannen Bengt Norman djupt. Varje gång frågade han sig vad han kunde göra för att på något sätt hjälpa till, men hittade då ingen lämplig kanal där han kunde bidra med ekonomiskt stöd.

Nu har han skapat en sådan kanal. Bengt Norman är initiativtagare och grundare till den nyinstiftade Normanstiftelsen, som har till ändamål att främja poliser och brandmän som skadats i tjänsten. Stiftelsebeloppet är cirka 22 miljoner kronor som Bengt Norman skjutit till från sin privata förmögenhet. Enligt stadgarna ska stiftelsen verka i 20 år.

  • Avkastning och kapital ska delas ut ungefär jämnt under den perioden. Med en bortre tidsgräns på 20 år har vi möjlighet att dela ut rejält varje år, menar Bengt Norman.

Någon personlig koppling till brandmans- eller polisyrket har han inte.  

  • Men jag kan inte föreställa mig att det finns några andra yrken där riskerna på samma sätt som för poliser och brandmän faktiskt är en del av jobbet. Det är också uppenbart att riskerna speciellt för landets poliser har ökat avsevärt på senare år. 
  • Och det är lätt att förstå att om exempelvis en familjeförsörjare går bort eller får nedsatt funktion av något slag så kan det uppstå ekonomiska problem för familjen, säger Bengt Norman. 

Hans filantropiska verksamhet började i samband med tsunamin i Thailand år 2004 som drabbade landet hårt och där också många svenskar dog. Thailand ligger honom särskilt varmt om hjärtat eftersom han sedan många år tillbaka sammanbor med en thailändska. 

Idag ger han omfattande ekonomiskt stöd bland annat till den privata organisationen Duang Prateep Foundation som på ett framgångsrikt sätt hjälper utsatta barn från Bangkoks slumområden.

  • Det är en toppenorganisation som leds på ett effektivt sätt av grundaren Prateep Ungsongtham Hata. Hon hade själv en tuff barndom, säger han.

Bengt Norman berättar att han tidigt blev skeptiskt inställd till de stora hjälporganisationerna när han skänkte pengar via Röda Korset, inom ramen för kampanjen ”Hjälp Thailand” strax efter tsunamin. 

  • Ja, det visade sig efter några år att bara cirka en procent av de insamlade medlen gått till Thailand. Övriga pengar hade gått till andra länder och till Röda korsets omfattande organisation. Det var ju inte vad jag och säkert många andra gåvogivare hade tänkt sig. Jag vill veta säkert vart pengarna tar vägen, säger Bengt Norman

Slimmad organisation 

Normanstiftelsen har en slimmad organisation. Styrelsen består av Bengt och sonen Erik Norman, som ordnat det mesta av det praktiska som krävs för att få en stiftelse av det här slaget på plats. Det är också Bengt och Erik som tar emot ansökningar och fattar alla bidragsbeslut. 

  • Vår tanke är att stödet kan ha formen av ersättning för direkta kostnader för handikappanpassning, rehabilitering och liknande. Men vi är inte låsta av ersättningar kopplade till en faktura. Vi kan även ge ett generellt ekonomiskt stöd, kanske till personer som efter hot tvingats skaffa skyddad identitet, flytta eller som drabbats på annat sätt i tjänsten, säger Erik Norman.

”Vi vill att det ska vara enkelt att söka”

Ansökningar görs på Normanstiftelsens hemsida normanstiftelsen.se där det finns en länk till Handelsbankens stiftelseportal. 

  • På hemsidan finns även möjlighet att göra en första ansökan via ett kortfattat formulär. Om vi anser att det finns skäl att gå vidare så tar vi kontakt och ber den sökande att göra en fullständig ansökan på stiftelseportalen. Det finns även möjlighet att skicka en ansökan som vanligt brev. Vi vill att det ska vara enkelt att söka, menar Bengt Norman. 

Det är ett livslångt och framgångsrikt arbete med aktieinvesteringar som gjort det möjligt för 83-årige Bengt Norman att göra denna insats för brandmän och poliser. Han köpte sina första aktier vid 15 års ålder (”Volvo och LM Ericsson”) och efter att ha arbetat på sin fars bilfirma ledde aktieintresset till jobb på SEB och senare till konsultarbete med portföljförvaltning åt Svenska arbetsgivareföreningen.

Inspiration till att skapa någon form av välgörenhetsstiftelse fick Bengt Norman för ett tiotal år sedan när han läste en artikel om den amerikanske stålmagnaten Andrew Carnegie (1835-1919) som byggde upp en förmögenhet och sedan gjorde omfattande donationer till välgörande ändamål. 

Bengt och Erik hoppas nu på respons på bland annat denna artikel i Swedish Firefighters.

  • Stiftelsen instiftades 2021 men i praktiken drar verksamheten igång i år och vi vet inte hur många ansökningar vi kommer att få. Förhoppningsvis kommer vi att kunna hjälpa människor som drabbats på ett olyckligt och orättvist sätt, säger Bengt Norman. 

När Erik Norman varit i kontakt med brandmän och poliser i samband med uppstarten av stiftelsen så har reaktionen ofta varit; ”ett fint initiativ, men hur kommer det sig?”.

  • Svaret är att det egentligen inte finns någon annan anledning än min fars önskan att hjälpa, säger han.

FAKTA NORMANSTIFTELSEN
Normanstiftelsen grundades år 2021, och delar ut all avkastning och allt kapital under de 20 år den kommer att verka. Läs mer om stiftelsen på här

Ändamål: Främja brandmän och poliser som skadats i tjänsten
Stiftelsebelopp: 20 miljoner kronor
Grundare: Bengt Norman. 
Ansökan: Görs på Normanstiftelsens hemsida
Styrelse: Bengt Norman och Erik Norman 

Text och foto: Anders Fahlman
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here