I augusti sände Sverige skopande flygplan till Grekland som under sommaren drabbades väldigt hårt av flera allvarliga skogsbränder. Grekland begärde internationell hjälp via EU:s civilskyddssamarbete, rescEU, som i sin tur förmedlade begäran till Sverige. 

Roger Gustafsson är projektledare på MSB:s operativa avdelning, han säger att: 
– Vi ser det som en självklarhet att ge stöd till Grekland, genom EU-samarbetet. Det känns extra bra att kunna erbjuda det med tanke på det stöd vi fick från EU under 2018. 
Roger Gustavsson fortsätter: 
– När vi gör bedömningen att skicka plan så utgår det alltid från att vi har en god beredskap i Sverige. När vi säkerställt den, så ser vi vilken förmåga vi har att stödja andra länder, i detta fall Grekland. Styrkan i det gemensamma EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra, både inom EU och med våra nordiska grannländer. 

Sveriges skopande flygplan – en del av rescEU 

Sveriges flygplan ingår i det extra skyddsnät som drivs med EU-gemensamma resurser. EU finansierar 90 procent av 
beredskapskostnaden, Sverige står som värdland för de två skopande planen. EU finansierar 75 procent av den operativa kostnaden och huvudregeln är att mottagarlandet står för resterande 25 procent, Sverige är värd för resursen. 
Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019, det här är första gången som flygande resurser från Sverige aktiveras. Den svenska insatsen i Grekland avslutades 13 augusti. 

I Swedish Firefighters nr:5 2021 kommer du kunna läsa om Anders Markus som under en vecka var på plats i Grekland för att samordna och representera Sveriges flygande resurser.

Värsta värmeböljan på 34 år 
Våldsamma bränder drabbade bla Greklands näst största ö, Evvia, ön Rhodos och områden runt Aten drabbades också. Förhållandena på Evvia blev särskilt tuffa, vindströmmar från elden, turbulens och begränsad sikt utgör stor fara för de brandbekämpande piloterna, ett av brandflygen kraschade på ön Zakynthos. Ca 15 länder deltog i släcknings och räddningsarbetet. Tusentals människor tvingades till evakuering med hjälp av kustbevakning, civila fiskebåtar och en färja. 

Text: Fredrik Persson Källa: MSB
Här är länk till rescEU
www.firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here