Brf–tomten tyckte det saknades 5000 kronor i 2021 års avtalade ersättning. Brf–tomten och tillika Distriktsombudsmannen Per Persson la då in om en överläggning, efter möte kom arbetsgivaren på bättre tankar och pengarna betalades ut lagom till jul.

Det pratas om att du (Per Persson) varit BRF-tomten och kommit med en uppskattad julklapp? Vad var det som hände?
–På den nu gällande heltidsstationen har man ett rullande schema med arbete och semester på 8-veckor vilket gör att 16 stycken brandmän och styrkeledare aldrig får ut 14 dagars semester under sommarperioden, juni-augusti.
I AB-avtalet finns en punkt som gör gällande att man får två semesterdagar extra om så sker. Detta har fungerat utan problem i alla tider. Inför sommaren 2021 tillkom det i avtalet att det även skulle utbetalas 5000 kr som ett engångsbelopp utöver semesterdagarna.
Efter sommaren påpekade arbetstagarna detta men arbetsgivaren tyckte inte det skulle gälla. Jag la då in om en överläggning från BRFs sida.

Var det svårt att få igenom kravet?
–Nä för oss var det ju ganska så självklart. AG hävdade att det inte gällde för att schemat var frivilligt. Efter lite diskussion så kom vi fram till att schemat nog inte var så frivilligt trots allt samt så påpekade vi att man faktiskt gav ut dom två extra semesterdagarna.

Varför skulle då inte engångsbeloppet gälla?
–Vi träffades på fredagen och lagom till lucia på måndagseftermiddagen hade AG tänkt klart och meddelade att utbetalning skulle ske på decemberlönen.

Detta måste ha kommit som en glad överraskning för alla inför jul?
–Ja, BRF-tomten fick en hel del glada tillrop. En slant extra till jul är ju aldrig fel.

Blir det att BRF-tomten kommer nästa jul också?
–Vi får väl se vad vi kan hitta på för någon överraskning lagom tills dess. ”5000-lappen” skall utbetalas direkt efter sommaren så det får bli något annat än den. Påpekas kan att det även finns en nivå för dom som bara får 15-19 dagars semester. Då är det en extra semesterdag samt 3000 kr som gäller.

Redaktionen, Illustration: Istock
Firefighters.se
Brandmännens Riksförbund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here