I Swedish Firefighters serie om deltidare intervjuas kollegor inom Räddningstjänsten som bor runt om i Sverige. I detta nummer träffar vi Helena Götherström. 

Vem är du? 
Helena Götherström? Jag är en tjej på 39 år (rätt långt kvar till 40, nästan hela 8 månader) som bor i Kungshamn, jobbar i Tanums kommun som heltidsbrandman för Norra Bohuslän med placering på räddningstjänsten i Tanumshede, men även som deltidare hemma i Sotenäs. Jag är född och uppvuxen i Kungshamn. Bor på fina tången tillsammans med mina två katter och två hundar. 

Hur kommer det sig att du är deltidare? 
Började som deltidsbrandman deltiden 2013 (tror jag det var), räddningstjänsten Sotenäs. Då hade jag min ordinarie arbetsplats som undersköterska inom hemtjänsten. Hade en väldigt bra chef där som tyckte det var självklart att jag skulle bli deltidsbrandman i kommunen. Det hela började faktiskt med en vadslagning, om att jag skulle klara rullbandet på 5,6. Sagt och gjort, sen har jag alltid älskat att få vara med och göra skillnad, vara med där det händer och att utveckla mig. Och är det ju världens bästa gäng man jobbar med också! Hur är er organisation uppbyggd? Räddningstjänsten Norra Bohuslän bygger på samverkan mellan Strömstad, Tanum och Sotenäs kommuner. Samverkan sker både inom det förebyggande arbete och det operativa arbetet. Norra Bohuslän ingår i Västra Räddningsregionen sedan 1/12 2021

Kan du berätta om något roligt minne från dina år som brandman?
Ja det finns många, Vi fick en gång larm om brand i byggnad, adressen visade hemma hos räddningschefen i Kungshamn, kan lova att hela gruppen fick en liten klump i magen. Snabbt som bare den kom vi fram och möts vi av räddningschefen på utsidan sitt hus. Med SOS i telefon, läsglasögonen på sne och iklädd en alldeles för liten morgonrock, tur nog var det ett falsklarm. Men vi fick oss ett gott skratt och en syn vi aldrig kommer att glömma (Det visade sig att några byggarbetare hade lämnat sin utrustning inhägnat och med bla värmekamera på parkeringen framför huset, denna värmekamera hade av okänd anledning gett utslag på brand) 

Hur ser framtiden ut för dig inom räddningstjänsten? 
Jag hoppas jag kan få utvecklas ännu mer inom räddningstjänsten. 

Om du bara blev tvungen att använda ett enda verktyg inom räddningstjänsten, vad skulle det vara? 
Yxan såklart! 

När du vill koppla av, hur gör du det bäst? 
Med mina vänner, ute i naturen med hundarna eller en sväng på havet med min SUP bräda 

Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det då vara? 
Att kunna flyga hade vart en grym superkraft 

Boende på västkusten, vad är bäst med det? 
Den otroligt vackra naturen så klart, jag bor ju i Sveriges vackraste kommun 

Om du skulle få välja en station i en annan del av landet, Vad skulle du vilja fråga då?
Då skickar jag vidare frågan till Mathias Svensson på Räddningstjänsten Årjäng.

Jimmy Geller
Fler deltidsbrandmän hittar du här
Jimmy Gellers Deltidsbrandmännen här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here