Joakim Nilsson är styrkeledare vid RSNV och har jobbat i 18 år samt hållit på med crossfit sedan 2011. Han älskar hela grejen med crossfit för den är utmanande, varierande, skapar gemenskap och utveckling.  

Joakim är vice organisatör för X-fire Games, även känt som Brand SM i funktionell fitness och Björn Uddenfeldt från Södertörns brandförsvarsförbund är Organisatör. X-fire Games är den officiella Brand SM-tävlingen för funktionell fitness (crossfit) och alla som arbetar med räddningstjänst kan deltaga – allt från dagtid, deltid, flygplatsbrandmän och heltid. 
Inga krav på förkunskaper och vi tävlar i en klass om lag med två. Man kan vara kille-kille, tjej-kille eller tjej-tjej. Man måste vara anställd i samma förbund, räddningstjänst eller ha samma arbetsgivare. Det viktiga med tävlingen är att träffa kollegor från hela Sverige, tävla och umgås. Det har blivit en väldigt bra gemenskap på tävlingarna som avslutas med en bankett såklart! En dag är det tävling med varierande grenar, någon gren ska vara knutet till yrket tex har vi burit slangkorgar, men frånsett det så är grenarna hemliga innan tävlingen, precis som i crossfit . En del deltagare har varit med på internationella crossfittävlingar men även de som aldrig tränat crossfit – DET är charmen! 

Historia  

Startades 2015 och hölls i Nyköping. Då var det 3 mannalag och individuellt som gällde, men åren efter det så är upplägget i lag om 2 personer. Efter Nyköping så har tävlingarna hållits i Malmö, Visby, Enköping och Arvika. Efter 3:e året så blev det officiella Brand SM. 
Det här året tog Björn Uddenfeldt och Joakim Nilsson över ansvaret från Emelie Rapp som gjort ett mycket bra jobb med att starta tävlingen och utveckla den! Nu är tanken att den ska bli ännu bättre.  

Vad händer nu och i framtiden  

Eleiko har kommit in som huvudsponsor i 3 år framåt vilket gör att tävlingen kan erbjuda fina priser till de som hamnar på pallen, men även ett extrapris till det lag som gjort något extra! 
I år har det som bekant hänt mycket, inte minst på grund av Covid. Tråkigt men det har drabbat hela världen. Årets tävling flyttades till 22 maj 2021 och ska hållas i Umeå.  
Istället för att ställa in tävlingen så har årets upplaga bytt skepnad till en online tävling: X-fire OPEN 2020! Tävlingen pågick i 4 veckor och startade måndag v.46 den 9:e november och avslutades v.49 den 6:e december. Lagen fick tre workouts presenterade v.46 och de hade följande 3 veckor på sig att genomföra dem, under den perioden så gick det också att gå in och anmäla ett lag. Därefter stängdes anmälan, sedan presenterades ytterligare en workout som skulle utföras under sista veckan, finalveckan v.49. Workouten kunde genomföras i vilket brandkårsgym som helst. Tävlingen har precis avslutats när det här numret av Swedish Firefighters kommit ut och vi kan inte presentera vinnarna. 

Tävlingen är till för alla och ska gynna gemenskapen  

Arrangörerna vill förmedla är att X-fire Games är en tävling som alla kan vara med på som arbetar inom räddningstjänsten. Det ska skapa starkare gemenskap i Räddningstjänst Sverige som de anser blivit sämre än det var förr. Det är en tävling där man får utmana sig själv tillsammans med en lagkamrat och samtidigt ha roligt!   

Kom igen nu! Gå in och anmäl ditt lag till Brand SM I Umeå 22 maj 2021 på www.xfiregames.se 

Med vänlig hälsning!  
Joakim Nilsson och Björn Uddenfeldt 
Följ oss på xfiresweinstagram och xfiregamesfacebook