Jag är deltidare i Simrishamn sedan 1999, och styrkeledare sedan 2016. Jag gick Räddningsledare A, i Revinge 2014, och det var där idén om facebookgruppen ”Deltidsbrandmännen” växte fram. Jag tänkte återknyta kontakten med mina kurskamrater och på sin höjd nå 500 medlemmar, jag trodde aldrig att det skulle bli Sveriges största plattform, för oss deltidare på Facebook.

I skrivande stund har vi lite över 6700 medlemmar och vi ökar varje vecka. Många skriver och tackar för jobbet jag lägger ner på sidan, men till största del är det alla medlemmars inlägg, diskussioner och delningar som gör gruppen så bra. Till en början så var jag ensam administratör och skötte gruppen helt själv, idag har jag fått hjälp av en kollega, Erik Ingman, från Svappavara vid Kiruna räddningstjänst, han hjälper mig att godkänna inlägg. På en ledig helg när Erik Ingman studerade GRIB i Revinge fick jag äran att träffa honom hemma hos mig i Simrishamn, vi båda administratörer på samma plats som till vardags har minst 200 mils avstånd mellan hemmastationerna, stora kontraster.
   Facebook sidan är som sagt den största plattformen som finns för deltidare, där vi är samlade på samma plats, och det används av både fackliga organisationer, räddningschefer, och andra som vill nå ut till oss.
   Jag får många förfrågningar om olika saker, det mesta går igenom, men vissa saker försöker jag låta bli att sprida. Vi försöker att rensa bort tråkiga kommentarer eller annat som inte bör delas eller skrivas, det skulle behövas minste en heltidstjänst för att gå igenom allt material så en del missar vi tyvärr.
   Nu har det gått några år som sidan funnits, och vi har bidragit till insamlingar, att fackliga ärenden blivit lösta och att kontakter knyts, både via nätet och på det personliga planet i verkligheten. Jag har själv fått äran att möta deltidare på platser jag har besökt, antingen när jag aviserat ett besök på någon ort, men även på platser som Cykelvasan i Sälen.
   Spridningen av gruppen ökar, inte minst uppmärksamheten från den här tidningen och en annan brandkårsrelaterad tidning. Det gör mig stolt att just jag startade gruppen som nu är en plattform för hela deltidssverige. Många deltidsstationer är representerade men långt ifrån alla, vilka jag hoppas nå ut till via den här artikeln i Swedishfirefighters.

En för alla, alla för en

Text: Jimmy Geller