Swedish Firefighters åker norrut och stannar till hos Räddningstjänsten Åre kommun. Här, på Järpens brandstation arbetar Gunilla Jansson som är en av Sveriges deltidsbrandmän. Vi har ställt några frågor till henne.

Vem är du?
En vanlig tjej, kanske lite ovanlig, eftersom jag blev deltidsbrandman rätt sent i livet, typ samma sommar jag fyllde 53. Kul att man kan hitta något nytt senare i livet som är spännande och ger så mycket. Mitt vanliga jobb är på kontor och där trivs jag väldigt bra. Har 2 vuxna barn, är singel, älskar
att dansa och älskar glitter! Tycker livet blir så mycket festligare när man ”blingar” till det 😊Försöker leva mitt liv så mycket jag kan.  

Hur kommer det sig att du är deltidare?
Såg annons att det söktes deltidare i Järpen. En jobbkollega till mig peppade mig att söka, han är själv brandman. Det gick ju bra, och så glad för det, för det är ett jobb jag supergillar.

Kan du berätta ett roligt minne från dina år som brandman?
Det var påskhelgen 2021. Vädret var hyfsat, lite mulet och bara några få minusgrader. Det hade varit en lugn vecka när vi till slut får ett larm. Vi visste inte vad det var förrän vi satt i bilarna och hörde då på radion att en älg hade gått ner sig på Kallsjön. Egentligen inte ett ärende för räddningstjänsten, men ett bra läge att öva och bra på kontot ”rädda-katter-i-träd”.
Vi åkte ut på plats och även värnet i Kall var där. Jag och min kollega tog på oss torrdräkterna och paddlade ut på hansabrädan med yxa och båtshake.  Älgen var trött och rädd, så vi hade ont om tid. Det fanns en ränna med öppet vatten som ledde in till stranden, bara några meter från älgen, som vi ville styra den till. Vi hackade upp isen en bit framför älgen och fortsatte hugga upp mot den öppna rännan. För att inte skrämma den, satt vi lugnt och stilla på brädan i vattnet och väntade. Vi tänkte att den skulle fortsätta att sparka sig fram åt det hållet vi huggit upp. Men naturligtvis tog älgen andra hållet mot tjockare is. Det blev svårare och svårare för den att sparka sönder isen och den blev bara tröttare och tröttare, såg ut som den skulle ge upp.  För att få den mot rätt håll igen, tog vi upp hansabrädan på isen och gick runt och bakom älgen och tjoade lite för att få den att vända mot rätt håll. Det lyckades! Till slut kunde den trött och lycklig, kliva upp på stranden och på lite vingliga ben, springa in i skogen. Då blev det lite blankt i ögonen av lättnad och glädje, tror faktiskt att alla kände så. 

Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten?
Den kommer nog att se ut som det gör idag, jobbar på som brandman så länge kroppen är okej och jag kan göra mitt jobb.

Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad skulle det vara?
Det var en svår fråga! Tar väl matlådan, kanske inget verktyg, men bra att ha.

När du vill koppla av, hur gör du det bäst?
Soffan och en bra film.

Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det då vara?
Jag skulle vilja ha fotografiskt minne.

Här hittar du fler deltidare i Sverige!
Brandfacket BRF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here