Många av oss brandmän är duktiga på att träna och träna hårt. Fysen är en viktigt del av vårt jobb och för många har både styrketräning och konditionsträning en given plats i träningsrutinen. Så därför handlar inte den här artikeln om att träna hårt, snarare tvärtom.

Det här numrets träningstips handlar om yoga och fördelarna det kan innebära för oss brandmän. Så sluta inte läsa nu, utan ge det en chans! Jag har själv varit en stel, motsträvig, hyperaktiv person som inte förstod varför jag skulle lägga tid på något så långsamt, tråkigt och osvettigt som yoga. Så fel jag hade! 

Vårt jobb kan många gånger vara stressigt, kräver snabba beslut och problemlösning. Hur kan då yoga hjälpa oss att bli bättre brandmän? 

Många fördomar om yoga

Många tror att yoga bara handlar om avancerade fysiska positioner, helst utförda av personer som slår knut på sig själva. Men yoga är så mycket mer än så – de fysiska positionerna är bara en del och de behöver inte vara avancerade alls. Många tror även att man bara sitter med korslagda ben och inte gör något alls men inget kan vara mer fel. 

Yoga är en uråldring tradition som härstammar från Indien och består av olika system som både tränar kropp och knopp. Yogan innehåller många olika delar, bland annat andningsövningar, fysiska positioner, olika meditationstekniker och avslappningsövningar. Inom själva yoga finns det mängder av inriktningar och yogaformer. Har du någon gång gått på ett yogapass som inte föll dig i smaken, ge det en ny chans och testa en annan typ av yoga! 

Hjärnan mår bra av lugn

Yoga handlar kort och gott om att lugna hjärnan och sinnet genom olika tekniker. Syftet är att skapa inre ro, minska stress och släppa spänningar i kroppen. Yogan kan hjälpa oss att skapa en ökad medvetenhet i nuet. Vi övar upp vårt tålamod och lär känna vår egen kropp. Vi kan läka gamla skador, och förhindra att nya uppkommer.

Yoga kan många gånger låta flummigare än vad det är. För mig är det inte flummigt alls, yoga är för mig är rörelser som görs i synk med andetaget för att på så vis uppnå meditation i rörelse. Den där apan som slår med sina cymbaler i skallen lugnar ner sig lite och kräver inte lika stor uppmärksamhet. Men yoga är samtidigt en fysiskt ansträngande träningsform som gör att jag blir rörligare och starkare. 

Hur ska man börja? Alla har ju inte lika tur som mina kollegor att de har en yogafröken i laget, testa de positioner jag visar. Ta fram telefonen, gå in på youtube och söka på yoga. Det finns massor, till och med jag finns där! 

Jobba med andningen

Men vill du göra något här och nu, börja med att sätta en timer på 3 minuter och sätt dig bekvämt tillrätta på golvet eller på en stol. Slut ögonen och andas in genom näsan, känn andetaget hela vägen ner i magen. Andas ut och lägg märke till pausen som blir innan nästa andetag tas. Försvinner tankarna iväg, dra dem tillbaka till andetaget. Andas in, andas ut tills klockan ringer. 

Andningsschema
1. Andas ner i magen 
2. Ut mot revbenen och känn dem vidgas
3. Upp i nyckelbenen. 

Håll andetaget 1,2,3 och andas sedan ut 
1. Ur nyckelbenen 
2. Ur revbenen 
3. Ur magen. 

Upprepa detta fyra gånger och andas sedan normalt i en minut.

Visst var det skönt? Eller jobbigt, eller långtråkigt? Precis som med löpning eller styrketräning krävs övning för att uppskatta och dra nytta av alla fördelar yoga kan ge dig. Våga testa!   

Text och bild: Lisa Lokkin, Brandman RTJ
Fler träningstips här!