Brandkåren i Norra Dalarna åker runt till skolor för att besöka sjundeklassare pratar de om att förebygga brand men också om psykisk ohälsa. I Sverige är det ungefär 1 500 personer som tar sina liv varje år, därför är det viktigt med förebyggande samtal. I jämförelse omkom 220 personer i trafiken 2022, och 100 dog i bränder.

Idén om förebyggande samtal dök upp när suicidlarmen blev fler, Jon Fredriksson som är brandman i Mora säger:
– Vi övar enormt mycket på rökdykning och på trafikolyckor, det ska vi självklart göra – men varför lär vi oss inte mer om det här?

Suicidlarmen blev fler, men det fanns inte kompetens om hur de skulle uppträda vid ett larm. Det ledde till att Jon Fredriksson, tillsammans med tre kollegor, åkte till Karolinska Institutet i Stockholm för att gå en kurs. På kursen skapades kontakt med Suicid Zero och förebyggande arbete. I mars månad 2023 satsade de lite extra bla under Vasaloppet och fordon fick dekaler med ”Du är livsviktig – Suicide Zero”.

Numera ska psykisk ohälsa ingå i de förebyggandesamtal som räddningstjänsten har med alla sjundeklassare. Räddningstjänsten kan lyfter frågan om självmord och berättar att det är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar. Vi blir också en förebild genom att visa att brandmän kan prata om känslor.

Fredrik Persson, Källa: Räddningstjänst för alla
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here