Mellan heltidsstationen i Hässleholm och samhället Hästveda är det 22 kilometer och utryckning inom 90 sekunder. Mellan deltidsstationen i Osby och Hästveda är det 12 kilometer och brandbilarna ska rulla inom fem minuter.

Det är en lång stund att vänta när du precis har larmat SOS om att ditt hus i Hästveda brinner. Men endast sju minuter efter utalarmering är 265-2460, Hästvedas deltidsstyrka, på plats med två man. Det visar sig bli en avgörande faktor i hur framgångsrik insatsen är. Söndag eftermiddag i början av mars. Strålande sol med en ganska så frisk vind.

Deltidarnas tidiga insats blev avgörande för att bryta brandens händelseutveckling
Röken är tät i källaren och brandmännen kan från början inse se vad det är som brinner, senare visar det sig vara bland annat däck och ett kylskåp.

Hemma i köket i Hästveda står brandmannen Mattias Johansson och steker pannkakor till barnen när sökaren börjar tjuta: brand i byggnad. Barnen är vana vid sådant här och väntar tålmodigt in barnvakten medan pappa kastar sig i bilen.
– På väg till stationen kör jag i princip förbi adressen som larmet gäller och ser att det är mycket tjock och svart rök, berättar Mattias.
Han och kollegan Pierre kommer fram till området där villorna ligger tätt och ser att det brinner för fullt i garaget under själva huset, samt i den skåpbil som står parkerad tätt intill. I deras utryckningsfordon, en Mercedes Sprinter, har de 300 liter vatten och inser att detta inte kommer att räcka långt utifrån hur elden snabbt sprider sig. De tar beslut om att använda skum i garaget och vattenbegjuta den vägg upp till uterummet som också har fattat eld.
-Det går fort och brinner ordentligt i garaget, vi kan inte riktigt avgöra vad som finns där inne mer än att där ligger däck, berättar Mattias.

Hela kedjan med resurser skapa framgång
Pådraget var stort, styrkor från Hästveda, Osby, Broby och Hässleholm deltog i släckningsarbetet.
Husen ligger tätt i det aktuella villaområdet och räddningsledaren Per Friis menar att Hästvedas deltidsstyrka är en avgörande faktor i att avbryta ett händelseförlopp som skulle kunnat få betydligt värre konsekvenser.

Räddningsledare och FIP från grannkommunen Osby är framme drygt två minuter senare och kan konstatera att Hästvedastyrkan har lyckats kontrollera branden så väl att elden inte sprider sig vidare. Nästa släckenhet anländer sju minuter efter att 2460 tryckt sig framme.
– Hästvedas snabba och omedelbara åtgärder bryter händelseutvecklingen och man kan utan tvekan säga att vi lyckades rädda ett hus idag, säger räddningsledare Per Friis och fortsätter:
– Några minuter till och vi hade haft ett helt annat scenario med en brand som troligen sprungit iväg i väggarna och närmsta grannbyggnad ligger dessutom väldigt nära, det hade blivit tufft.

Många styrkor larmas till platsen, förutom Hästveda kommer släckbilar, tankbilar och höjdfordon från Broby, Hässleholm och Osby och det är trångt på gatan i villaområdet med alla utryckningsfordon.
– Man är offensiv och drar på ordentligt redan inledningsvis – vilket är mycket bra. Det är en stor fördel att ha gott om resurser och jag kan direkt dela in platsen i tre olika sektorer. Hela kedjan fungerar och det känns förbannat roligt att lyckas så väl som vi gör här. Det är en sådan insats som man tar med sig på ett positivt sätt, säger Per.

Ingen person skadades i samband med branden och brandorsaken är än så länge inte fastställd. Garaget och ett fordon förstördes och uterummet fick till viss del brandskador men själva boningsdelen av huset klarade sig.

Hela kedjan fungerar och det känns förbannat roligt att lyckas så väl som vi gör här. Det är en sådan insats som man tar med sig på ett positivt sätt, säger Per.

Bild och text: Åsa Brorsson
Fler reportage av Åsa här!

Omslagsbild Swedish Firefighters nr:2 2023 ”Framgång när hela kedjan håller”

När hela kedjan håller i räddningstjänstens verktygslåda blir det framgång