Arctic Airboats lösning ger snabba båtar som är enkla att manövrera till optimal position vid räddningsinsats. Starkare, stabilare och säkrare än en plast- aluminium- eller RIB-båt med aktersnurra. Allt till en mycket rimlig kostnad.

Arctic Airbots är ett finskt företag som tillverkar sjöräddnings- och arbetsbåtar för sjöräddare och myndigheter i Europa. Samtliga båtar tillverkas i det mycket hållbara, robusta och återvinningsbara materialet polyeten (HMWPE). Företaget har i Sverige levererat båtar till Svenska Sjöräddningssällskapet samt ett antal räddningstjänster. Jetbåtarna har hittills sålts till räddningstjänster i Finland för att operera i mer krävande sammanhang. ”Vår senaste beställning ska nu i vår levereras till finska Lapplands Räddningstjänst och stationeras i Torne Älv” berättar företagets grundare, VD och konstruktör. Henrik Paersch

Räddningsbåten tillverkas i två olika storlekar – Arctic Jetboat och Arctic Mini Jetboat. Båtens pris medräknad vattenskoter är lägre än motsvarande båt med aktersnurra, trots skoterns enorma kraft. Vattenskoterns fördelar och en stabil båt som kan lastas och ta passagerare/personal utökar användningsmöjligheterna enormt.

Arctic Jetboat

I full fart, 45 knop med 230 hk vattenskoter, klarar vattenjetbåten vågor i vilka en motsvarande båt med aktersnurra skulle råka i svårigheter. Skrovet är svetsat i stark HMWPE polyeten. Att separera skotern från skrovet går lätt. Bara att låsa upp och backa ur. Fartygets pris medräknad vattenskoter, är lägre än motsvarande båt med aktersnurra, trots skoterns enorma kraft. Tack vare jetdriften går det att hålla båten stationär och vända runt på plats för att komma i optimal position vid räddningsinsatser.

FAKTA
Längd: 528 CM
Bredd: 210 CM
Har samma djupgående som vattenskotern
Tar 7 personer ombord
Hastighet med 230 hk Sea Doo: 45 Knop 
Vikt: 250 kg, skotern 350 kg = totalt 600 kg 
Bränsle: 70 liter 
Stuvutrymme: 90 liter i skotern, 100 liter i båten 

Tilläggsutrustning
Targabåge med navigations- och arbetsljus 
Kartplotter monterad på vattenskotern

Arctic mini jetboat

Mini Jetbåten är knappa metern kortare men på samma sätt som storasystern dockas ihop med en standard vattenskoter. Kapaciteten är 5 personer Jetbåten är otroligt stabil, nästan omöjlig att kapsejsa.

Med vattenskotern som drivmotor är kombinationen mycket lätt att behärska. Den vänder på en femöring och kan även i stark vind hållas stationär i räddningssituationer. Båten är framställd av HMW Polyeten och är mycket starkare och stryktåligare än en glasfiberbåt. Jetbåten är osänkbar och därmed mycket säker för räddningspersonalen. Att separera skotern från skrovet går lätt. Bara att låsa upp och backa ur. 

FAKTA
Längd: 440 cm
Bredd: 198 cm
Har samma djupgående som vattenskotern
Tar 5 personer ombord
Hastighet med 230 hk Sea Doo: 50 Knop 
Vikt: 150 kg, skotern 350 kg = totalt 500 kg 
Bränsle: 70 liter 
Stuvutrymme: 90 liter i skotern, 100 liter i båten 

Tilläggsutrustning:
Targabåge med navigations- och arbetsljus 
Kartplotter monterad på vattenskoter
Kontakt och mer information hittar du på www.arcticboats.fi

Kontakt och mer information om Arctic Airboats hittar du på www.arcticboats.fi

Fredrik Persson
Firefighters.se