I Swedish Firefighters serie om deltidare intervjuas kollegor inom Räddningstjänsten som bor runt om i Sverige. I detta nummer träffar vi Eddie Berglund.

Vem är du?

Eddie Berglund, bor, jobbar och bygger hus i Långshyttan och är särbo. Idrottsmässigt är jag på världsnivå i Styrkelyft bl.a. och tränar därmed väldigt hårt och reser ofta. Bor nära vår deltids station, Långshyttans Räddningstjänst som jag varit med i 5 år.

Hur kommer det sig att du är deltidare?

Har för tillfället en paus i samband med husbygget som jag vill ha fokus på just nu. Har som ambition att börja igen när det blir läge. Att kunna hjälpa till här och nu när något kräver direkt hjälp när det betyder som mest tilltalar mig! För mig är det en livsstil och man utvecklas på ett väldigt bra sätt som person. Det var eldsjälen och brandmansveteranen Lars-Erik Söderberg som lurade in mig på räddningstjänsten en gång i tiden.

Kan du berätta ett roligt minne från dina år som brandman?

Mitt första larm minns jag tydligt. När jag fick springa in i ett övertänt hus och rökdyka, efter livräddningen började jag få ordning på branden (tyckte jag) och meddelade till RDL att läget var under kontroll. I själva verket var huset helt i lågor utvändigt och hade risk för att rasa ihop, svaret tillbaka var att avbryta. Brännblåsorna på axlarna påminde mig om mitt för stora självförtroende.

Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten?

Att inom en inte allt för lång tid gå med igen och utöka min personliga utveckling, vill vara grovarbetare.

Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad skulle det vara?

Vagnhallen (av själviska skäl) då jag äger verktyg hemma som jag kan ta med mig och meka med. På larm skulle jag välja ut syrgas då behovet finns ganska ofta för att underlätta för patienten, annars är mitt bästa verktyg mina händer.

När du vill koppla av, hur gör du det bäst?

Att koppla av fullt ut gör man bäst efter ett bra träningspass och/eller en produktiv arbetsdag. Då kan miljöombyte eller vård av hälsa vara ett bra sätt, behandlingar, bastu, bra mat på rätt tider, aktiviteter som laddar batterierna så sinnesron infinner sig, då sover man gott sen.

Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det då vara?

Om jag var intresserad av att ha en egenskap som jag inte besitter är min inställning att lägga ned arbete för att uppnå det. En s.k. superkraft behöver inte vara ouppnåelig. Det korta svaret på frågan är att bli starkare.

Om du skulle få välja en annan station i en annan del av landet, vad skulle du vilja fråga då?

Först vill jag tacka Jonas Olsson som tänkte på mig i samband med denna tidningsintervju och önskar honom full motivation och utveckling som brandman som skulle uppfylla hans målsättning nu och på sikt.
Svar på hans fråga om hur jag kan vara så stark: Svaret är att  200 kg känns inte speciellt tungt och underlättar till vardags när man ska lyfta föremål som väger mindre än den vikten, annars kan det vara dumt att lyfta mer ouppvärmd så man skadar sig.
Då hade jag valt Tierp och där hittar ni den nyblivne Europamästare i styrkelyft för lätt tungvikt Emil Norling. Han är förvisso heltidsbrandman men stationen har även deltid. Min fråga till Emil är hur mycket mer han brukar väga off season över 105 kg (som är hans viktklass) och vilken fettprocent?
Jag önskar honom stort lycka till med träning och logistik inför styrkelyft VM i Sydafrika där både jag och Emil ska delta.

Jimmy Geller
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here