Töcksfors brandstation ligger i Värmland ca 5 kilometer från norska gränsen och tillhör Årjängs räddningstjänst. Jonas Sjöstedt är deltidare vid Töcksfors brandstation och Swedish Firefighters har ställt några frågor till honom.

  • Vem är du?

Jonas heter jag, bor i Töcksfors, ett litet samhälle i västra Värmland. Här bor jag tillsammans med min fru och fyra barn på åldrarna 20, 19, 5 och 4 år. Jag jobbar på Nordmarkens fasader där jag har hand om lager och logistik. Har tidigare arbetat i Norge, men när det dök upp ett jobb i Sverige kom även möjligheten att kunna vara med i brandkåren. Att bo ca 400 m från brandstationen gör att jag varit först på plats, nästan alla larm under mina tre år som deltidsbrandman.  

  • Hur kommer det sig att du är deltidare?

Jag valde att bli deltidsbrandman när jag bytte arbetsplats, har flera kompisar som är också är deltidare och för att de sökte brandmän – det passade bra där jag var i livet just då. Jag tycker att arbetet är intressant och lärorikt, givande att få hjälpa andra människor. Och såklart adrenalinkicken när larmet går! Det hade aldrig fungerat om inte min fru har ”beredskap” när jag har, eftersom hon får anpassa sig efter min jour de veckorna.  

  • Kan du berätta ett larm du minns från dina år som brandman?

Ett minne som jag särskilt kommer ihåg är från ett av sensommarens skyfall. Töcksfors slog rekord med sina 116 mm regn på kort tid, vi pumpade vatten hela natten för att rädda busstationen/pizzerian från översvämning. Allt vatten fick först pumpas till en viadukt, när busstationen var under kontroll fick vi flytta oss till viadukten, där vi vadade i vatten till mitten på låren. Därifrån fick vi pumpa allt vatten ut i sjön. 

  • Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten?

Som det känns nu kommer jag att fortsätta så länge dem har bruk för mig. Jag har precis tagit C-kort, fortsätter med min jour var fjärde vecka och övningar varannan vecka. Jag och en kollega har nyligen gått utbildning för att ta hand om kårens årliga rullbandstest. Vi är ett bra gäng på stationen i Töcksfors, där vi hjälps åt och ställer upp för varandra, vilket underlättar för att våra vanliga arbeten och privatliv. En dröm är att få åka på ett hjärtstopp som slutar lyckligt. 

  • Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad skulle det vara?

Eftersom vi bor i ett litet samhälle utan ambulans på orten, åker vi på många IVPA-larm. Det verktyg vi använder allra mest men som kanske inte är så roligt är saturationsmätaren. Men skulle jag välja något jag tycker är roligt att använda så är det vattenslangen eller klippverktygen. 

  • När du inte jobbar, vad gör du då?

På min fritid gillar jag att springa och spela paddel. Det blir många aktiviteter med familjen, t.ex skogsturer, cykelturer m.m. Eftersom vi bor i hus finns det alltid någon renovering att göra, någon rabatt som ska grävas eller något som ska byggas. 

  • Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det då vara?

Om jag ska välja en superkraft så blir det att vara som Stålmannen – snabb, stark och kunna flyga. Tänk vad användbart det hade varit i räddningstjänsten. 

Här hittar du fler deltidare i Sverige!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here