Det har skrivits om psykisk ohälsa i olika former, men hur ofta pratar vi om mobbning på våra stationer. Om vi för stunden definierar våra brandstatationer till sandlådor för en stund, så kommer vi ner på en nivå där mobbing kan starta.

Alla har väl säkert sett, varit delaktig eller blivit mobbad. Jag har blivit mobbad under stora delar av mitt liv, men jag är ju mörkhyad så det är väl inte så konstigt tänker nog många. Ni som har varit överviktiga i princip hela ert liv, det är ju ni själva som stoppat i er vad ni ätit. Tjejer som har haft små bröst respektive stora bröst i proportion till er kropp i ungdomen.

Du får inte låna min traktor i sandlådan för du kan inte köra 

Killar, ska vi låta 5610 Nilsson köra brandbilen, han kan ju inte hålla sig på vägen. Ett exempel på hur det skulle kunna låta efter att 5610 Nilsson kört ner tankbilen i slänten, för att kurvan var smal och vägrenen var blöt och lerig.

Alla är delaktiga i mobbningen om inte någon säger emot mobbaren och visar sig vilja stå på 5610 Nilssons sida. För att bryta mobbningen krävs empati och öppet visa sig stå på 5610 Nilsson sida. Och det är så det ska vara, en arbetskamrat (eller flera) som ställer upp för en annan! Stödet för den som blir mobbad är viktigt eftersom det kan var svårt att stå upp för sig själv i en utsatt situation.

Mobbing sker ute på våra stationer, mer eller mindre, sandlådan och brandstationen skulle kunna byta namn på varandra många gånger. Hur många tjejer har blivit mobbade på våra brandstationer, och i den grad att de till sist slutar? Jag känner till flertalet kvinnor som blivit mobbade, men jag känner inte till mörkertalet. Kontakta mig gärna och berätta!

Vem är det som mobbar?

Det finns chefer som mobbar anställda bla annat genom att ignorera individer, trots allas lika värde. Det finns styrkeledare som mobbar gruppmedlemmar, kanske för att de någon gång blivit ifrågasatta. Det finns brandmän som mobbar andra brandmän. Mobbning finns på alla nivåer, kors och tvärs, oavsett rang, kön, ålder.

Brandmän ses i barnens ögon som stora starka hjältar. I mina ögon är det bara de som står upp mot gliringar, mobbning på stationen som är riktigt tuffa, riktiga brandmän helt oavsett kön. Riktiga brandmän står upp för varandra. 

Du som blir mobbad, kliv fram, berätta din historia. Du som mobbar, ge upp och be om ursäkt för ditt beteende. Visa att du har gjort fel genom att stå upp för alla.

Jimmy Geller
Fler texter av Jimmy Geller
Deltidsbrandmännens Facebookgrupp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here