Fyra män döms till fängelse mellan 4 och 5,5 år för grovt blåljussabotage. Två av männen ska enligt domen utvisas. En av männen är 20 år gammal, två är 22 år och en fjärde 29 år. Enligt domen ska de fyra männen också betala skadestånd.

Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen säger i ett pressmeddelande:
– Vi ser att tingsrätten gjort bedömningen att angreppet mot polisen varit allvarligt och omfattande vilket var vår utgångspunkt när vi påbörjade utredningsarbetet. Åklagarens presenterade underlag visar att vi hanterat utredningen på rätt sätt för att visa händelseförloppet och individernas delaktighet.

Händelsen ägde rum 15 april då Rasmus Paludan (partiledare, Stram Kurs) fick tillstånd att utföra en allmän sammankomst i Örebro samt bränna en koran. Minst 71 poliser, åtta polisfordon skadades och tre polishundar fick lättare skador i samband med de våldsamma upploppen. 

Våldet i Örebro bestod av omfattande stenkastning, slag med tillhyggen och sparkar riktade mot poliser, hundar och fordon. Polisen på plats var tvungna att avbryta insatsen och lämna området. Fyra polisbilar hade sats i brand.
De fyra åtalade männen har erkänt att de varit inblandade i kravallerna. Domen beskriver att de fyra männen tillsammans utfört brotten och i samförstånd med varandra.
Det finns bevis för att ett par av de fyra männen tagit sig förbi polisens avspärrningar och kastat kravallstaket.

Fredrik Persson
Källa: Aftonbladet

Firefighters.se
Brandmännens Riksförbund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here