Brandbranschen som handlar med släckmedel, släcksystem och handbrandsläckare har styrts genom intresseorganisationer och marknadskrafter. De har genom åren prioriterat olika brandklasser och släckeffekter för största möjliga vinstintresse.

De stora bolagens återförsäljarnät har stor påverkan vid beslut och tyvärr går det ofta deras väg. Det hade varit klädsamt om de istället startar en miljö- och hållbarhetsgrupp med översyn av helheten i allt från stora sprinklersystem till handbrandsläckare, inklusive släckmedel till Räddningstjänsten.

Miljöeffekterna av produkterna har inte varit på agendan utan det kommer från upptäckter i form av förorenat dricksvatten, sjukdomar mm. Redan på 80-talet gick skumtillverkare ut med att allt skum som används vid övningar och insatser måste tas upp pga av miljöpåverkan, men detta tappades helt bort på 90-talet

På 90-talet förbjuds vissa kemiska ämnen, brom förbjuds som flamskydd och i släcksystem. Hade vi varit framsynta så hade vi snabbt kunnat räkna ut att alla halogener, dvs de ämnen som ingår i grupp 17 i det periodiska systemet, påverkat oss människor och miljö negativt.

2011 förbjöds PFOS och senast 2023 (troligtvis redan i år) kommer ytterligare ett förbud för PFAS. Det är med förvåning jag ser en kortsiktighet hos företagen som säljer PFAS-produkter med argumenten att det inte är förbjudet ännu.

Med de bevis vi har vad PFAS ställer till med är det ett hänsynslöst agerande som drabbar alla på olika negativa sätt.

Har brandbranschen koll på miljö och hållbarhet i ett längre perspektiv?

Vad har branschen för framtidsplaner när de kör 110 rakt in i förbuden? Att de inte känner skam och att de medvetet lurat kunder är en sak, men att vi inte tänker längre på kommande generationer gör mig helt rasande.

Många seriösa företag i branschen har sakta börjat genomskåda marknadsföringen från de stora bolagen. De seriösa företagen förstår också framtidens utmaningar med miljön i fokus. Det har gått bra att lura kunder under en längre tid men nu kommer ny miljöinformation. Det kommer också förbud mot en hel del farliga produkter som fortfarande säljs i Sverige.

Kommuner och räddningstjänstförbund, industrier, företag har ju Miljöbalken att följa med Försiktighetsprincipen och Produktvalsprincipen. Jag hoppas att de lägger lite fokus där och tar tag i det nu innan det blir försent och fler föroreningar upptäcks.

Bo Andersson
Fler artiklar av Bo Andersson här
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here