Den 1 april ställs förstärkningsresursen skopande flygplan i beredskap inför skogsbrandssäsongen. Beredskapen omfattar både Sverige och EU och gäller fram till 30 oktober.
– 
MSB har fyra skopande flygplan som kan förstärka räddningstjänstens arbete med släckning från luften. Beredskapen anpassas kontinuerligt efter brandrisken i landet, säger Petronella Norell, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.

Flygplanen står i grundberedskap om 180 minuter på Skavsta flygplats utanför Nyköping och kan baseras på annan ort och i högre beredskapsnivå utifrån det rådande brandriskläget. Med fyra flygplan möjliggörs en robust förmåga och en större flexibilitet eftersom stödet kan aktiveras på flera platser samtidigt.

Kan användas både i Sverige och EU

Två av de skopande flygplanen ingår i rescEU som är en beredskap med EU-gemensamma resurser. Flygplanen kan därför komma att rycka ut i andra EU-länder under säsongen. Sverige står som värd för resursen och EU finansierar merparten av kostnaden. 

– De senaste åren har skogsbrandsäsongen i Sverige startat redan under våren. Även i andra delar av norra Europa ser det ut så. Genom avtalet med EU kan vi inleda beredskapen så snart som 1 april för att möta upp och hantera bränder tidigt på säsongen, säger Petronella Norell.

Helikoptrar, pumpar och annan utrustning

Utöver skopande flygplan kan MSB även stödja räddningstjänsten med helikoptrar för släckning från luften. MSB har även bland annat skogsbrandsdepåer på 14 orter i Sverige. Depåerna innehåller utrustning för skogsbrandssläckning bland annat brandslang, motorsprutor och motorsågar. MSB har även högkapacitetspumpar som kan transportera iväg vatten långa sträckor. 

– Vi har alla ett ansvar för att minska risken för att bränder startar. I appen Brandrisk Ute kan du lätt ta reda hur brandrisken ser ut där du befinner dig och om det råder eldningsförbud.

Källa: MSB
Firefighters.se
Foto: SAAB AB, Jörgen Ericsson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here