Thomas Winnberg, Räddningschef Kiruna Räddningstjänst inledde årets Nätverksträff för kvinnor på Kiruna Brandstation som invigdes 20 oktober 2020. Vi delades upp i mindre grupper till 3 olika aktiviteter, bla en rundvandring som finns att se här https://youtu.be/pJfVBZAnE94. Deras Brandstation var mycket genomtänkt för bästa flöde.

Det var uppdukat långbord i vagnhallen för lunch, ”tyvärr” gick inte larmet! De övriga föreläsningarna genomfördes på IRFinstitutet för rymdfysik https://www.irf.se/sv/, där Anneli Klint Nilsson hälsade oss välkomna med information om deras arbete och forskning. Vi fick även där en rundvandring i lokalerna.

Flera intressanta föreläsare

• Emma Nordvall Förbundsdirektör RTJ Skåne Nordväst, Jämställdhet och maktpåverkan.

• Viktoria Saxby Kommunikationsexpert inom jämställdhet, Framåt tillsammans. Hon har länge arbetat med positiv maskulinitet och med att engagera män och pojkar för jämställdhet. Idag arbetar hon med jämställdhet, fred och säkerhet i Kongo för Folke Bernadotte Akademin, samt föreläsare om varför jämställdhet är bra för alla.

• Lisbeth Wikström Frisen, medicine doktor i idrottsmedicin, Hållbar och anpassad träning för kvinnor.

• Ola Mårtensson, Handläggare jämställdhet och mångfald MSB.

• Lars Anderman, VD Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund och Jorinda Buregren, Skorstensfejartekniker, Varför är det så få kvinnliga skorstensfejartekniker?

• Anna Hessel, coach personligt ledarskap, Att bli stark på riktigt.

• Jenny Råghall, Lavin expert lavinprognoser.se

Det var en givande nätverksträff med 65 st deltagare på plats i Kiruna och ca 90 st som följde träffen online. Nätverkandet på raster och kvällen är så givande.

Norrskenet dansade över himmelen

Kiruna är en stad i förändring, https://kiruna.se/stadsomvandling/startsida.html. Man har påbörjat flytten av staden för att kunna fortsätta bryta järnmalmen i gruvan. Gruvan är enorm och det finns nästan 60 mil väg under jord. LKAB har en egen brandkår, några av dom deltog på träffen. Vi bor i ett sådant fantastiskt land som är så annorlunda och spännande att utforska var man än befinner sig! Vi som deltog åker hem med mycket nya kunskaper, insikter, intryck och nya vänner. TACKSAM!
Vi ses i Västerås 2022

Så här är är Kirunas Räddningstjänst uppbyggd

Kiruna Räddningstjänst har en huvudbrandstation i Kiruna tätort där det finns heltidspersonal dygnet runt samt deltidspersonal med beredskap dygnet runt. Räddningstjänsten har även 2 stycken deltidsstationer i Svappavaara och Vittangi samt brandvärn i Abisko, Karesuando, Kuttainen, Lainio, Lannavaara och Soppero.

Insatsstyrka heltid i Kiruna

Arbetstid: Delat dygn 42 tim./vecka 07:30-17:00, 17:00-07:30.
Styrkan består av 4 skiftlag som utgör insatsstyrka dygnet runt, året runt.
Styrkan består av 1 Insatsledare och 4-5 Brandmän med en anspänningstid på 90 sekunder. Anspänningstid är den tid det får ta från det larmet går tills den utryckande styrkan är på väg mot olycksplatsen. Det finns dessutom en chef i beredskap dygnet runt under hela året.

Insatsstyrka deltid i Svappavaara

Arbetstid: Innehar ordinarie arbete med jourtjänst 7 dagar/4 veckor. Styrkan består av 4 lag som utgör insatsstyrka i jourtjänst dygnet runt, året runt. Styrkan består av 1 Arbetsledare och 4 Brandmän med en anspänningstid på 6 minuter.

Insatsstyrka deltid i Vittangi

Arbetstid: Innehar ordinarie arbete med jourtjänst 7 dagar/4 veckor. Styrkan består av 4 lag som utgör insatsstyrka i jourtjänst dygnet runt, året runt. Styrkan består av 1 Arbetsledare (i eget litet insatsfordon) och 2 Brandmän med en anspänningstid på 6 minuter.

Brandvärn i Abisko, Karesuando, Kuttainen, Lannavaara och Övre Soppero

Insatstid: Eftersom våra brandvärn är frivilliga så finns det heller inget krav på insatstid i våra värn. Styrkorna kan också variera mycket eftersom alla kommer i mån av tid, däremot brukar det vara bra uppslutning vilket i många fall är ovärderligt för de drabbade då det är långt för ambulans och hel- och deltidsräddningstjänsten.

Text: Monika Nyqvist, deltidsbrandman RTJ Karlstadsregionen
firefighters.se

Previous articleUtvärdering och fruktsam dialog leder Räddningstjänsten framåt
Next articleNär eldsjälens låga släcks
Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.