Vi får medierapporter två gånger per dag med sökord om räddningstjänsten och annat närbesläktat viktigt som när Brandmännens Riksförbund nämns. Jag ska inte säga att det står något om rekryteringsproblem och hur svårt det är att anställa deltidsbrandmän varje dag men det är alltid någon artikel varje vecka.

Jag har börjat samla på de artiklarna igen och kommer ge en del beslutsfattare dem då de visar, åtminstone i delar, vad BRF sagt och säger: Att vi är långt från att slippa dessa problem. Sen tycker jag att själva innehållet i artiklarna oftast är upprepningar i vad som är allmänt känt och i mycket politiskt korrekt och man duckar från att ta med allt och då det som kostar. Istället framförs det hela tiden till oss och jag menar naturligtvis arbetsmiljöfrågor och absolut avtal och lönefrågor. Jag har själv varit trängd chef i blåljusbranschen och förstår att en lokal arbetsgivare inte kan säga rakt ut att flera slutat och andra inte ens börjat pga den låga lönen men det blir konstigt när det inte nämns alls. Visst, några gör arbetet oavsett lön men jag vill påstå att de blir allt färre. Det är inte attraktivt att ha reglerade arbetstider och scheman, inställelsetider på någon minut, ha en extra bil för att ta sig till stationen, betala en del utbildningar ur egen ficka, förväntas jobba på sin semester från huvudanställningen, skippa karriär och lönepotter vid huvudanställningen och apropå skippa, inte kunna vara så där familjär eller social du vill när du springer från barnens aktiviteter och missar familjefesten. Igen.  

Sen, om vi ska prata ekonomi på riktig, har man räknat ut att varje nyanställd deltidsbrandman kostar ca 200 000 att utbilda så vad kostar det att inte kunna vara så attraktiva att man behåller sin personal? Per räddningstjänst, per län eller för Sverige som bitit sig fast vid märket och vägrat se sanningarna i snedfördelningar och orättvisor för de lägst avlönade. Sedan avtalsrörelsen 1998 har industrin haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden. De villkor som industrins parter kommer överens om ska fungera som ett kostnadstak för löneutvecklingen även inom andra branscher. Industrin sätter märket. Bakgrunden var att hantera inflationen och det sägs att detta har tjänat Sverige väl. Det kan så vara men det har också minst sagt missgynnat de med låga löner och än mer de som dessutom stått utanför de så kallade låglönesatsningarna. Deltidsbrandmännen. Kort och förenklat är det ju så att om alla får lika mycket i procentuellt påslag och du tjänar 5 000 eller 25 000 kronor i månaden får du vid 2% 100 respektive 500 kronor. Nästa år utgår du från 5 100 och 25 500 och så gör vi så i över 20 år. Detta är en oacceptabel utveckling men satsningar har gjorts där politiska beslut banat vägen och trots att politiken säger de inte skall vara i den så kallade lönebildningen. Om inte räddningstjänsten skulle vara nästa krisbransch och föremål för politiska undantag vet inte jag inte vilken bransch som är det. 

Vi behöver dig med om du inte redan är medlem. Välkommen till ett lag som bestämt sig för att ta matchen.

Jag hoppas verkligen att allt prat och alla skrivelser om det prekära läget för svensk räddningstjänst ska få bäring även i avtalsrörelsen. Vi har börjat den nu och vi behöver få bukt på rekryteringsproblematiken och återbemanna till en godtagbar beredskap. 
Löner och avtal är en del av problemen och det är definitivt ingen en slump att rekryteringsproblemen ökat i samma takt som märket urvattnat avtalet sedan 1998. 
Punkt i den sanningen för detta måste bli en het fråga utanför eller bortom märket för det räcker inte med ljummet den här gången. 

Nu har vi tyckt det tidigare men har haft andra tyckare mot oss som dessutom inte ens tycker att en deltidsanställd brandman har en anställning eller ens en lön utan en ersättning, ett slags bidrag. Sådana som inte ens velat hjälpa till i de konflikter som varit men sen har mage ett tycka att de varit för verkningslösa. Så visst finns det problem i problemen men tillsammans kan vi bättre och lösa detta. Så vi laddar om och hoppas på bra samarbeten runt detta och nej, vi är inte helt naiva. För även de som tidigare varit neutrala och rent av mot bättre villkor för deltidsbrandmännen måste nu hantera detta och agera och göra som man säger sig gör och ska göra. Det blir upp till bevis och Brandmännens Riksförbund har börjat och vi gör detta förhoppningsvis tillsammans. Vi behöver dig med om du inte redan är medlem. Välkommen till ett lag som bestämt sig för att ta matchen. // Hade bra på er, Peter

Peter Berg
BRF, Brandmännens Riksförbund
Fler ledare av Peter Bergh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here