I mellersta Skåne ligger Sösdala, det är en by med ca 2 000 invånare och många tänker nog att det är en trött förortsby strax söder om Hässleholm. Men ack så fel man kan ha, kanske endast för stunden, men ändå en ljus stund.

I Hässleholm finns både hel- och deltidskår som huserar och jobbar tillsammans på samma station. Beger man sig några mil söderut så hamnar man i Sösdala, där har det precis byggts en ny brandstation för flera miljoner, man glömde att budgetera masten så pengar för att utrusta träningslokalen uteblev. Men skam den som ger sig, brandmännen ordnade ett tillfälligt utegym med gamla däck och slangar, tillräckligt med utrustning för att få en genomkörare i kroppen, allt handlar om eget intresse och idérikedom.

25 september var dagen då bandet officiellt skulle klippas, man fixar och donar för att visa de 50-talet besökare som man beräknade kanske skulle komma. Hässleholms veteranbrandmän, ställde upp med sig själva och deras bilar, polisen visade upp sin bil och Ambulansen kom och visade sig. Sösdalas tankbil och släckbil stod öppna för att man skulle kunna se, känna och klämma på allt roligt i bilarna, jodå undertecknad kände och klämde också på vissa saker man inte sett innan.

Kom det då ett 50-tal besökare, svaret är nej, det kom flerdubbels så många besökare att den beräknade korven och drickan inte räckte till, en brandman fick rycka ut och tömma byns butik på korv, bröd och sugrörsdricka, för att kunna servera alla hungriga sösdala-bor. För stunden glömdes att vi lever i en pandemi, men oj vilken dag, oj vilket intresse och oj vilket välkomnade man fick av de stolta brandmännen, som nog blev lite tagna på sängen av all uppståndelse.

Räddningstjänsten förenar människor, som i detta fall när Hässleholms kommun satsar på en ort där jag tror att arbetstillfällena inte växer på träden. Här får man pussla för att få ihop det, vad gör man då förutom att satsa på en ny station, jo man anställer 2 st ”resurser” som utgår från brandstationen och hjälper till med kommunala åtagande samtidigt som man kan ha extra beredskap för de som måste byta. Jag har fått äran att besöka ”huvudstationen” i Hässleholm vid ett tidigare tillfälle, Räddningstjänsten tillsammans med Hässleholms kommun verkar ha en framtidstro och beredskap för brandmännens välmående och även de små orternas välmående. I Hässleholm finns en väl uppbyggd och genomtänkt ”ren brandstation”, det finns även styrkor i Bjärnum och Sösdala som är uppbyggda för att kunna påbörja alla sorters insatser direkt vid ankomst. Betalningen av allt satsande är en trygghet i byarna, en trygghet för medborgarna, en trygghet för räddningstjänsten.

Tack Sösdala brandmän för varmt välkomnade, tack Hässleholm för ännu ett givande besök i Er kommun. I en tid då pengar styr, och inte medborgarna trygghet, så går Hässleholm emot strömmen.

Text: Jimmy Geller
Deltidsbrandmännen
Fler texter av Jimmy här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here