Deltidsstationen i Bollebygd har byggts om till gemensamt omklädningsrum och individuella duschbås. På sikt vill SÄRF införa liknande lösningar på alla stationer.  

När Sara Högberg började som deltidsbrandman i Bollebygd var hon enda kvinna. Det innebar att hon var helt ensam i omklädningsrummet, och utesluten från viktiga delar av gemenskapen. Hon hade läst om stationer med gemensamt omklädningsrum och individuella duschbås, och förde fram tanken vid en arbetsmiljökontroll.   
Stationen behövde ändå byggas om för att ge plats åt ambulansen. När de ombyggda lokalerna stod färdiga hösten 2019 var de försedda med individuella duschbås och ett gemensamt utrymme där all insatspersonal kan sitta tillsammans och prata.
– Det är mycket bättre. Jag känner mig som en i gänget och missar inget viktigt prat, säger Sara Högberg.
Bollebygd är en av 17 deltidsstationer inom SÄRF, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Anders Johansson som är avdelningschef för SÄRF:s avdelning för teknik och fastighet, och mycket nöjd med hur stationen i Bollebygd fungerar. 
– Det handlar om sammanhållning. Det finns en stor poäng i att alla kan sitta tillsammans och prata efter en insats eller för den delen efter övning eller fysisk träning. Annars är ju tjejerna hänvisade till egna omklädningsrum som ofta ligger i källaren eller på övervåningen.

Vinst både för sammanhållningen och ekonomin

Ytterligare en aspekt är den ekonomiska. För organisationen är det lönsamt att inte behöva gissa hur stor yta kvinnornas respektive männens omklädningsrum behöver om fem eller tio år.
– Vår grundinställning är att vi ska jobba för varianter på den här lösningen överallt, säger Anders Johansson.
Samtidigt är det inget som sker snabbt. Förbundet hyr alla sina lokaler av kommunerna, och varje ombyggnad följs av höjd hyra. Närmast på tur ligger en ny station i Ulricehamn.
– Där kommer vi självklart att ha den här lösningen.
Och i Bollebygds deltidskår har ytterligare en kvinna börjat. 

Text: Annika Lindqvist, MSB
Foto: Tomas Pettersson
www.firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here