Ytterligare en semester är över och vi går en intressant höst till mötes där BRF är med i en rad oerhört spännande frågor, mer om det i kommande nummer. I det här numret tar jag upp a-kassefrågan, semesterplanering och ersättning vid insats utanför eget område. 

Ge aldrig upp! I SFF nr 2 2021 var rubriken på min spalt: BRF gör skillnad – igen! Nu ser vi återigen att BRF gör skillnad, då gällande frågan om A-kassan och de hinder i regelverket som satt käppar i hjulet för RIB:are. BRF:s envisa och mångåriga arbete gav till slut resultat, genombrottet kom den 5 maj när riksdagen beslutade att undanta ersättning för beredskap och övning vid beräkning av dagpenningbeloppet. Men, än är vi inte nöjda, all ersättning ska vara undantagen! 
Arbetet med att förändra reglerna i arbetslöshetsfrågan är ett lysande exempel på att vi i BRF aldrig ger upp samt hur fackligt arbete kan fungera. Vissa frågor kräver flera år av arbete och då gäller det att plocka fram ett målmedvetet tålamod, vår erfarenhet säger också att det ger resultat. 

Sommaren 2021 

Den gångna sommaren och medföljande semesterplanering väcker några frågor bla om ersättningen till de brandmän som väljer att åka till skogsbränderna. 
I vanlig ordning inkom frågor om semester och rätten till det. Det är tydligt om vad som gäller enligt semesterlagen och kollektivavtal, trots det finns det varje år arbetsgivare som inte känner till reglerna och framförallt – varför är det så svårt att lösa? Det finns lösningar, tyvärr så tror jag att det ibland handlar om prestige eller ren okunskap och det är alltid arbetstagaren som råkar illa ut! Inför varje sommar får vi till oss att arbetsgivare är sent ute med besked eller inte lämnat något besked alls, hur är det möjligt att sköta det så dåligt? 
Skogsbränderna har som tur var inte haft samma omfattning som 2014 och 2018 men det har skickats ut förfrågan om att bistå räddningstjänster med avlösning. Både heltidare och deltidare har åkt dit som frivilliga, tyvärr har BRF märkt att ersättningen försämrats för tex RIB:are. Ersättningen som ska utgå vid arbete med skogsbrand utanför eget område, oftast i några dagar, regleras inte av kollektivavtal (RIB 19) och KLA, Krislägesavtalet, har ännu inte aktiverats och då blir ersättningen helt lagd på arbetsgivaren att bestämma. BRF har läst dokument som beskriver att ersättningen blev sänkt jämfört med tidigare år, det gjorde oss mycket förvånade, vilket vi också framfört, frågan är också vad det kommer ge för konsekvenser? BRF bevakar utvecklingen noga i den här frågan, även hur arbetsgivarna hanterar arbete, vila samt arbete i mörker. 

Covid-19 till postcovid? 

Jag skrev i senaste numret kring postcovid och att BRF har ärenden gällande detta. Vi följer detta noga och vilka effekterna blir, både på kort och lång sikt, hur vården samt arbetsgivarna hanterar detta. Och finns det ett mörkertal? Det är tyvärr inte helt omöjligt och jag återkommer säkert i frågan. 

Fysiska träffar 

Restriktionerna öppnar upp, med förbehåll för ändringar av FHM, för fysiska träffar och här kommer både jag och våra distriktsombudsmän vara tillgängliga för fysiska träffar. Vill ni ha besök av oss så kontaktar ni vårt kansli: kansli@brandfacket.se. 

RIB 22 

BRF bad om synpunkter i nyhetsbrevet i juli månad och ganska omgående fick vi in synpunkter. Efter sommaren kommer arbetet med ett nytt avtal att intensifieras, vi kommer gå igenom våra medlemmars åsikter, tankar och idéer av hur man upplevt RIB 19 och vad man vill förändra och förbättra. 

Ta hand om er!! 
Magnus, fler texter av Magnus här
Brandmännens Riksförbund, BRF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here