För tredje året i rad anordnas den 7:e september 2021 den nationella Brandman på jobbet-dagen för Sveriges alla deltidsbrandmän! Dagen som alltid infaller den första tisdagen i september är en dag då vi visar samhället var vi deltidare och våra huvudarbetsgivare finns, med målet att uppmärksamma omgivningen på yrket och väcka intresse. Att det sedan skapar många roliga möten och spännande situationer är en ren bonus!

Tanken kommer från början från hemvärnet som 2017 inspirerades av dess brittiska motsvarighet till Uniform på jobbet-dagen. RRB tog sedan tanken vidare till vad som idag är Brandman på jobbet-dagen, en dag som växt i storlek år för år och som 2020 lyftes fram brett i sociala medier, i tidningar och som även live-sändes på TV4 Nyhetsmorgon!
En enkel sökning på nätet ger tusentals träffar och bilder på många kreativa kollegor runt om i landet som visar prov på hur det ser ut när en brandman gör sig synlig i sin ordinarie arbetssituation. Marcus Wallén, ordförande i RRB beskriver det så här:
”Det fantastiska med Brandman på jobbet-dagen är att vi synliggör en kompetens i samhället som i normala fall är dold. Det blir en trygghet för våra medmänniskor att påminnas om att räddningstjänsten finns med i vardagen dygnet runt, året runt även utan att man ringt 112.”

Hur fungerar dagen? 

RRB som organisation uppmanar sina medlemmar att delta i dagen genom att sprida informationen, tillhandahålla material och stötta de lokala initiativ som dyker upp. Det kan vara allt från att trycka t-shirts, gå ut med information till huvudarbetsgivare eller att sprida budskap i media. På RRB:s hemsida finns mer information, grafiskt material och exempel från tidigare år.
”Det som var extra roligt 2020 var att så många kommuner deltog aktivt genom att stötta med resurser från framförallt kommunikationsavdelningarna men även genom aktivitet på sociala medier och artiklar i lokaltidningar” säger Wallén vidare. 
Två av de mest uppmärksammade bilderna från tidigare år är dels på det ”tryggaste morgonfikat i stan” där Kennet fikar tillsammans med kollegorna på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad samt Elin i Charlottenberg som klipper en kund iförd larmställ.

Ger det något resultat då?

”Bara det faktum att räddningstjänsten och våra brandmän syns i samhället och bjuder in till diskussion om räddningstjänstens roll i samhället, brandsäkerhet och livet som brandman på en deltidsstation är resultat nog” säger Johanna Engström, Enhetschef vid Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen och tillika styrelseledamot i RRB och tillägger ”Sen är det vår övertygelse att dagen nationellt sett bidar till ett ökat intresse för att jobba inom räddningstjänsten vilket givetvis är ett av huvudmålen med dagen”.
Räddningstjänster runt om i landet vittnar om en förbättrad bemanningssituation och även om bemanningsproblematik kvarstår på många orter så är det RRB:s uppfattning att det finns ett ökat intresse för att arbeta inom räddningstjänsten i stort.

Vad hoppas ni på inför årets dag?

”Att se än fler brandmän ute i samhället och i media och givetvis att återigen fascineras över den kreativitet som flödar i bildform på sociala medier” säger Wallén avslutningsvis och utesluter inte att RRB anordnar någon form av tävling för årets bild kopplat till dagen.

Vill du läsa mer och följa arbetet så rekommenderas RRBs hemsida www.rrfb.se samt RRB på Facebook.

Swedish firefighters

Foto: Carolin Eriksson, Sven Persson
Skärmdump: TV4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here