I Swedish Firefighters nya serie om deltidsbrandmän intervjuas kollegor inom Räddningstjänsten runt om i Sverige, först ut är Alexander och Michael (artikeln om Michael kommer senare).

Hej Alexander vem är du och vem bor du med?

Jag är lyckligt gift med tålmodiga, dansanta och vackra Anne-Marie och har tre barn i hushållet: Liam, Ludwig och Lowa.
Född och uppvuxen i Vansbro, Dalarna men bor i Torsby, norra Värmland. 
Är uppvuxen med blåljus i blodet. Far och farbror var polis respektive brandman, mor arbetade nätter på sjukhemmet och jourcentralen hemma i Vansbro. Hörde många historier om olyckor, sjukdomar och elände som människor kan råka ut för. Insåg väldigt tidigt att jag också vill vara med i samhällets tjänst. Idag har jag också en svärfar som är styrkeledare i Sysslebäck. Så nu kommer mina barn inte heller undan larmhistorierna vart dom än följer med oss.

Vad har du för bakgrund?

Har yrkesmässigt gått långa vägen från vårdbiträde, undersköterska, ambulanssjukvårdare, sjuksköterska samt narkossjuksköterska i både Norge och Sverige. Har även egen firma där jag bedriver kurser bland annat hjärtlungräddning och första hjälpen vid exempelvis trafikolyckor. Har gått flertalet kurser inom trauma och är D-HLR-instruktör. Har alltid velat haft goda kunskaper för att bistå människor i nöd. Läser för närvarande specialistutbildning i ambulanssjukvård för sjuksköterskor, och har planer på att även bygga på med intensivvårdskompetens. 
Gick med i räddningstjänsten i Torsby april 2017 och har mellan mina narkos- och ambulansjobb i Norge och Sverige ryckt ut som RIB-personal. Har under mina korta år i räddningstjänsten tagit C-körkort, utbildat samtliga brandmän i Torsby kommun (Torsby, Vitsand, Stöllet, Sysslebäck och Östmark) i akuta omhändertaganden, syrgasdelegering och HLR och även haft ett blåljusläger för skolbarn. Hjälper också till, då det passar, med dagberedskap i Vitsand. Jag tänker fortsätta som brandman så länge jag orkar och tycker det är roligt, även om det är ett väldigt pussel med familjeliv och jobb. 

Hur ser Räddningstjänsten ut där du bor?

I Torsby kommun finns fem brandstationer, där Torsby är huvudbrandstationen, och där dagtidspersonalen befinner sig på kontorstider (Räddningschef, stf räddningschef, materialansvarig och ekonomiassistenten). Grupperna består av 1+5. Övriga brandstationer finns i Vitsand, Östmark och Stöllet där beredskapsgrupperna är 1+2 samt Sysslebäck där grupperna är 1+3 sommartid och 1+4 vintertid när fjällturisterna strömmar till. Stationen i Torsby ligger på runt 100 – 120 larm/år. 

Hur tänker du angående räddningstjänsten?

Mina egna tankar om räddningstjänsten innefattar främst att jag tycker det är av stor vikt att det finns räddningspersonal ute i småbyarna. Utan deltidarnas insatser kan inte jag som narkossjuksköterska rädda liv på operationsbordet eller göra insatser som ambulanssjuksköterska, för då är det för sent. Jag brinner för att delge mina kollegor inom räddningstjänsten de kunskaper jag har från specialistsjukvården. Det är ute i byarna där deltidarna är snabbt på plats som man kan göra skillnad. Få ut en köttbit ur luftstrupen på en 2-åring, dra upp någon ur en isvak för att förhindra nedkylning, stoppa en artärblödning, komma igång med tidig HLR och defibrillering på personer som drabbats av hjärtstillestånd och så vidare. 

Kan du delge oss ett roligt minne från någon utryckning?

Roligaste larmminnet från räddningstjänsten är en 18-åring som fastnat med pekfingret i en vägbom, blev väldigt svullen och började tappa känseln och vi förlöste fingret med diskmedel och våld. 

När du inte har beredskap, vad gillar du att göra då?

För att koppla av från ansvar och samhällsuppgifter tar jag gärna en motorcykeltur till stugan, springer en runda med skön musik i lurarna, badar bastu och kopplar av med en bok i skogens tystnad. 

Om du fick välja 1 användbar sak i från brandbilen, vad skulle det vara då?

Om jag bara blev tvungen att använda ett enda verktyg i räddningstjänsten skulle det vara en yxa. Det kan jag använda mycket till, från att knacka bilrutor till att skära av bilbälten och forcera. Kan också användas som en förlängning av armen till nödställda personer.

Om du fick Önska en en superkraft vad skulle det vara och varför?

Önske-superkraft = klona sig själv för att vara på flera ställen samtidigt.

Om du skulle få välja en station i en annan del av landet, vad skulle du vilja fråga då?

Jag vilja höra vad Stefan Bertils i Dala-Järna, Vansbro kommun, har för åsikter om FIP-bilens betydelse i landsbygden.

Jimmy Geller
Firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here