Under de våldsamma skogsbränderna Australien har kallade pyrocumulusmoln bildats, molnen innehåller sällan nederbörd men kan skapa åskväder som tänder nya eldar. 

Pyrocumulonimbus, liknar cumulusmoln, och kan uppstå då marken är mycket het som vid löpeld eller vulkan, den heta luften sticker snabbt upp i atmosfären och kan nå höjder på 8 kilometer. När de når de högre svalare nivåerna i atmosfären kyls den heta luften snabbt ned och skapar nedåtvindar med hastigheter uppåt 75 meter per sekund, de kan skapa stor förödelse när de når marken. Luftens vertikalrörelser och partiklarna från elden skapar elektrisk spänning mellan molnens bas och botten med åskväder som följd. Ligger vinden på mot torra områden där det ej brunnit kan branden hoppa långa sträckor. 

Text och grafik: Fredrik Persson