BRF:s fackliga framgångar visar att vi är involverade i mycket. Vissa frågor tar vi upp direkt med arbetsgivaren. Andra mer komplexa frågor kan behöva ett mer omfattande arbete för att nå ett resultat. Swedish Firefighters tar upp två exempel som har gett bra resultat och framförallt hjälpt medlemmar.

Lönerevision

BRF fick ett samtal från en heltidare som fått besked av chefen att denna inte skulle vara med i individuell lönesättning då denne var medlem i BRF. Detta är direkt regelvidrigt då den fackliga tillhörigheten inte får spela roll när arbetsgivaren ska sätta lön. BRF ringde omedelbart upp HR-avdelningen som också tyckte detta lät märkligt och skulle undersöka det. Ett par dagar senare återkom arbetsgivaren, bad om ursäkt för sitt agerande och absolut så skulle vår medlem omfattas av detta. 

Avslut av anställning

Tyvärr kan medlemmar drabbas av att en arbetsgivare vill avsluta en anställning i form av avsked eller uppsägning. BRF hanterar sådana ärenden varje år och i en del fall så har inte arbetsgivaren sakliga skäl för ett avsked eller uppsägning. Det senaste ärendet var just ett sådant och där ifrågasatte BRF avskedet då sakliga skäl inte var helt korrekta. Dessutom hade arbetsgivaren inte gjort tillräckligt i ett tidigare skede trots vetskap om felaktigt beteende av arbetstagaren. Arbetsgivaren drog tillbaka avskedet och det slutade med en disciplinpåföljd för vår medlem och därmed så kunde medlemmen ha kvar sin anställning. 

Är du medlem i BRF så tveka inte att ta kontakt oavsett vilken fråga det gäller. Vi finns på kansli@brandfacket.se eller så kan du ta kontakt med våra distriktsombudsmän och de hittar man på https://brandfacket.se/organisation/

Fackliga framgångar – Magnus Krantz
Brandfacket, BRF
Ombudsmannen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here