Ett av världens märkligaste ”kungadömen” har upphört. Nu har delstaten Florida tagit över styret för Disneys egen stad – och dess räddningstjänst Musse Piggs brandstation.
– Man rycker oftast ut i sina personbilar eftersom man inte litar på att 
Disneys fordon fungerar, säger juristen Andrew Esquiare.

I början av 1960-talet var Disneyland i Kalifornien en supersuccé och  det var dags att skapa en andra nöjespark på USA:s östkust. När grundaren Walt Disney råkade flyga över Florida fastnade han för  området runt flygplatsen i Orlando. Här fanns ett väl utbyggt vägnät och stora obebyggda områden. Genom bulvanföretag köpte man upp billig träskmark. Snart ägde man ett  område som till ytan var lika stort som Fårö eller Staffanstorps kommun.

Innan man började bygga för flera miljarder krävde man att få speciella förmåner av delstaten. Den 12 maj 1967 klubbades en ny lag igenom som gjorde att Disney kunde skapa en egen kommun, Reedy Creek Improvement District. Det här blev ett eget ”företags-kungadöme” där man Disney själva skötte alla skatter, byggtillstånd samt lagar och regler. Man kunde i princip bygga vad man ville – och kunde ha byggt både kärnkraftsverk och flygplatser utan att behöva några tillstånd. Det första man gjorde var att inrätta en egen brandstation med en privat räddningstjänst.

Den första nöjesparken, Magic Kingdom, öppnades 1971. Den blev en så stor succé att flera konkurrenter öppnade egna parker – men de fick aldrig några egna  specialregler. Under åren har politiker då och då diskuterat att ändra lagen för att ge alla nöjesparker samma regelverk.

Men det var först 2022 som något hände. Då införde Florida en ny lag som stoppar lärare från att diskutera sex med elever som är yngre än 9 år. När den dåvarande chefen lovade att Disney aktivt skulle motarbeta lagen – och därmed blanda sig i politiken – reagerade politikerna. Inom några månader hade Florida upphävt lagen som gav Disney ett eget ”kungadöme”. Några av de mest nöjda med beslutet har varit Musse Piggs egna räddningsarbetare.
– Under många år har man haft en flagrant likgiltighet för räddningsarbetarna, säger John Shirey, ordförande för Reedy Creek Professional Firefighters till lokaltidningen Orlando Sentinel.
– Det här har skapat stora brister när det gäller säkerheten för allmänheten.
En av de främsta experterna på Disneys specialregler har också kritiserat företaget.
– Jag har besökt brandstationerna, säger juristen Andrew Esquire, känd på Youtube som Legal Mindset.
– Man rycker oftast ut i sina personbilar eftersom man inte litar på att Disneys fordon fungerar.

När Floridas guvernör Ron Desantis skrev under lagen som upphävde Disneys styre så valde han att göra det på deras egen brandstation.

Fakta: Musse Piggs brandkår
Namn: Reedy Creek Fire Department.
Historik: Bildades 1968 med sju räddningsarbetare och ett enda fordon.
Antal anställda: ca 160 räddningsarbetare och ett 40-tal larmoperatörer och administratörer.
Antal fordon: Sex olika brandbilar och åtta ambulanser.
Storlek: Räddningstjänsten har fyra brandstationer utplacerade i flera olika nöjesparker. Man bevakar 100 kvadratkilometer.
Detalj: I området finns bara ett dussintals fastboende men en normal dag bor det 250 000 personer på områdets hotell.

100 miljoner besöker Floridas nöjesparker. Soliga Florida är drömmen för den som älskar nöjesparker. Inom några mil finns 12 av världens största – med över 100 miljoner besökare per år. Du kan glömma eventuella planer på att besöka alla nöjesparkerna i området runt Orlanda i centrala Florida. Här finns 12 av världens största nöjesparker och det tar flera dagar att  utforska varje. Dessutom finns det dussintals mindre vattenland och mindre nöjesparker.
Varje år lockar dessa mer än 100 miljoner besökare. Störst av alla är Disneys Magic Kingdom med det klassiska slottet som drar 21 miljoner personer varje år. Men nöjesjätten har dessutom flera andra gigantiska nöjesparker; Epcot, Hollywood Studios, Animal Kingdom, SeaWorld samt vattenlanden Typhoon Lagoon och Blizzard Beach.
Den hetaste nöjesparken är Universals Islands of Adventure där man byggt upp Hogwarts och andra miljöer från Harry Potters värld.

Mikael Jägerbrandt
Firefighters.se