Vännäs kommun ligger i Västerbotten och ca 30 km väster om Umeå. Där bor Simon Wrigsell, han är deltidare och Swedish Firefighters har ställt några frågor till honom.

Vem är du?
Simon heter jag och bor i en liten by som heter Vännäs tillsam-mans med fru och 2 barn i hus. På mitt ordinarie jobb jobbar jag som maskinoperatör på vännäs plåt och tillverkar plåttak. Jag är deltidare sedan ett år tillbaka
Hur kommer det sig att du är deltidare?
Man skulle kunna säga att jag blir inlurad i detta. Min arbets-kollega som varit med i brandkåren i många år har varit på mig flera gånger och frågat om jag inte ska ta och söka till brand-kåren men jag har väl aldrig trott att det skulle kunna passa mitt vardagliga liv att jobba som deltidsbrandman. Men av någon anledning bestämde jag mig denna gång han frågade att nu söker jag och sen får jag se vad som händer.  Ett år senare nu och jag kunde inte varit gladare över att jag sökte.
Kan du berätta ett roligt minne från dina år som brandman?
Ett roligt minne samlade jag på mig mig bara för någon vecka sedan då vi fick i uppgift att gå ut på älven och kapa bort dykare* som stack upp ur isen. Jag skulle anta mig den uppgiften och satte på mig en sele med ett rep som kollegorna stod och höll i. Enda problemet var att precis vid älvskanten så var det dubbelis 3–5 m från kanten vilket jag blev varse om när jag gick ut. Isen höll det var det ingen tvekan om då jag provborrat hål påväg till första dykaren. Enda problemet var egentligen hur man skulle ta sig ut och tillbaka från dubbelisen. Då kom den smarta iden att om jag lägger mig ner och kollegorna på land drar in mig fort går det bra. 1…..2….3  Jävlar så blött det blev.

Hur ser framtiden ut för dig i räddningstjänsten?
Tiden för mig inom brandkåren har bara börjat och jag vill lära mig allt och gärna lite till. Inom kort åker jag ner till sandö för att gå grib1 och ser väldigt mycket fram emot det då jag hört från kollegor att det är väldigt givande och roligt.
Om du bara var tvungen att använda ett enda verktyg från räddningstjänsten, vad skulle det vara?Mitt enda verktyg från räddningstjänsten hade naturligtvis varit kunskapen.
När du vill koppla av, hur gör du det bäst?
När jag vill koppla av så sätter jag mig gärna och tittar på serier med frun, umgås med barnen eller sitter vid datorn och spelar.
Och till sist, om du fick en superkraft, vad skulle det då vara?
Min superkraft hade definitivt varit att kunna flyga. Det har väl alla drömt om?

*Dykare kallas gammalt timmer som legat kvar i älven sedan timmerflottningen. Ibland åker de med strömmen, fastnar i botten och sticker upp över ytan. Sedan fryser isen fast dem och de blir livsfarliga för skoteråkarna.

Fredrik Persson
Fler deltidare i Sverige

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here