Rosenbauer lanserar ett nytt släcksystem för brinnande batterier i elfordon. Systemet kan användas för att säkert och effektivt släcka litiumjonbaserade högspänningsbatterier. Det möjliggör direkt kylning av batterimodulerna eller cellerna i modulerna, därmed släcks branden snabbt och förhindrar termisk rusning.

Brandmannens säkerhet hade högsta prioritet under utvecklingen. Brandmannen befinner sig endast under en kort tid i närheten av branden och systemet aktiveras på säkert avstånd. Släckningssystemet applicerar vattnet precis där det behövs för att kyla cellerna och modulerna i batterihuset. Släckning sker alltså på ett mycket resurseffektivt sätt och minimerar spridningen av rökgaser.

Så fungerar systemet

Systemet består av två huvudkomponenter, en släckenhet och en styrenhet som är kopplade till varandra med slangar. Släckningsenheten är placerad på batteriet och vid behov stödd på bilens kaross eller andra punkter. Optimalt är att placera systemet mellan vägen och fordonet när fordonet står på alla fyra hjul. Det är även möjligt att använda systemet via interiören och bagageutrymmet, eller uppifrån vid fordon som ligger på sidan eller på taket.

Systemet aktiveras via styrenheten på tillräckligt avstånd från fordonet (ca 8 meter). Genomträngningsmunstycket drivs in i batteriet med en kraft på flera ton och vattnet töms direkt in i batteriet via det perforerade munstycket. Vattnet fyller batterihuset helt och säkerställer därmed en effektiv kylning. Vattenförsörjningen i ett normalt brandbekämpningsfordon, brandsläcknings- och räddningsfordon är tillräckligt för att helt släcka branden. En normal tryckpump räcker för vattenförsörjningen.

Efter att batteriet har kylts till en punkt där celltemperaturen är inom ett säkert område är fordonet redo för transport. Släckningsenheten kan vara kvar i batteriet under transport och även på platsen där bilen ställs upp efter transporten. Detta gör att vatten återigen kan pumpas in i batterihuset under transport och på uppställningsplats.

Tekniken är testad och bekräftad

Rosenbauer har testat systemet i ett flertal bränder där batterierna har  flera olika utformning (påse, prismatiska och runda celler) och olika fordonsplattformer. Dessutom har industriella, professionella och frivilliga brandkårer över hela Europa testat systemet i månader med sin operativa taktik och teknik samt besättningar. De testerna visar att systemet är kompatibelt med befintliga resurser och taktik.

Det nya batterisläckningssystemet från Rosenbauer kan beställas nu och levereras i början av nästa år. Mer info hittar du här!

Fredrik Persson
Firefighters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here