När vi i dagens samhälle ska rekrytera till en RIB station så är det för många helt otänkbart att vara ”låst” med beredskap en hel vecka. Det kan också också svårt att motivera sin arbetsgivare att låta en anställd bli RIB:are som ska ha beredskap var 4:e vecka? Många arbetsgivare säger inte ja till det. 

Det är nya tider och vi måste tänka på andra sätt inte sitta kvar i det föråldrade tänket med en hel beredskapsvecka per månad. Om beredskapen görs om från en vecka i månaden till ett dygn i veckan och var 4:e helg, skulle det kunna underlätta för rekrytering till RIB stationerna. Många arbetsgivare skulle säkert vara att lättare att övertala när man rekryterar efter den modellen. Är resvägen lång till det ordinarie arbetet så kan RIB:aren ha möjlighet att arbeta hemifrån 1 dag/vecka.
Den här modellen har fungerat i mitt förbund sedan 14 år tillbaka. Vi lägger upp beredskapen så här: 4 grupper med 1+4 i varje grupp och vi har beredskap 1 dygn/vecka samt var 4:de helg.
Min grupp har alltid beredskap på onsdagar och det blir så enkelt när någon frågar vill du med på detta. Jag kan svara direkt utan att titta i kalendern för jag har full koll på min onsdag.

Varför inte våga testa?

Vi har tio RIB stationer i förbundet och det har inte varit lätt att få alla att gå över till detta koncept, men nu har nio stationer testat och känner att detta är ju toppen! Vi har fortfarande 1 RIB station som inte vågar testa. Det har knorrats en hel del:
– Vi har ju ALLTID haft en hel vecka!
– Det är så GÖTT när veckan är över då är jag ledig från beredskapen i 3 veckor!
Jag tänker så här: Det är som en fotboja i sju dygn, men har man ett dygn/vecka så är det ingen belastning alls. Familjen ”lider” inte av ett beredskapsdygn per vecka och tänk så mycket lättare det blir att planera semestrarna.

Monika Nyqvist

2 COMMENTS

  1. Hej Ulf!
    Vi rullar på som vanligt under semestern, några byter bort och en del som ”ändå” är hemma tar på sig mer beredskap. Och några har sin dag/vecka även under semestern. Mvh Monika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here