Medlemmar behöver sluta upp och stå enade bakom BRF! Vi går sannerligen ett spännande år till mötes, det ska förhandlas om ett nytt RiB-avtal för deltidsbrandmännen.  Vi måste också hantera pandemin samt allt i övrigt som kräver uppmärksamhet. 

Dåtid med lite historia Jag har alltid varit intresserad av det fackliga och redan 2003, ett år efter jag blev brandman så engagerade jag mig lokalt och räddningstjänsten i Eslöv som sedermera blev till Räddningstjänsten Syd. För mig har medlemskap i facket alltid varit en självklarhet, det är upp till var och en att vara medlem där man vill och känner sig trygg i det. Jag blev invald i lokala styrelsen för BRF och märkte ganska snabbt att det var otroligt kul att få vara med och påverka och framför allt göra skillnad för våra medlemmar på ett positivt sätt. Såg också att mitt och andras arbete lokalt gav resultat, även om det tar tid att nå framgångar så är det otroligt givande.

Jag blev sedan tillfrågad att arbeta mer regionalt och bli distriktsombudsman för Skåne/Blekinge, jag tackade självklart ja. Det gav chansen till att arbeta mer och bredare samt möjligheten till mer inblick i det centrala arbetet.

Jag följer noga nyhetsuppdateringar samt flödet i de sociala medierna och just i de sociala medierna ser jag förändringarna, både positivt och negativt. Jag har under de senaste årens avtalsförhandlingar blivit mer varse hur felaktigt och på väldigt lösa grunder kritik byggs upp på de sociala medierna. Jag läser hur arbetstagare vräker ur sig kritik mot att det inte blev så bra som de ville, men på hemmaplan gör de inte ett dugg för att förbättra eller är ens medlem i facket. De vet inte heller hur mycket arbete som ligger bakom och varför ett fackförbund agerar som det gör.

För många år sedan så berättade en gammal facklig räv följande för mig: Magnus, innan du har nåt att säga så skaffa dig kunskap och argument, har du inte det så är du tyst! 

BRF har tidigare gått i konflikt, tagit fram åtgärder men tyvärr har detta inte lyckats fullt ut. Det kan ha berott på att enskilda arbetstagare som inte är medlemmar har tagit extra beredskap för egen vinnings skull, då blir åtgärderna verkningslösa. Hur tänkte man där och vet man egentligen hur en central avtalsförhandling går till, förmodligen inte. Sen kan samma arbetstagare klaga på att utgången av det nya avtalet inte alls blev så bra som de trodde eller hoppades på!

Nutid BRF är i skrivande stund på väg att säga upp befintligt avtal och samtidigt ska vi lämna in ett förslag till nytt avtal. BRF har samlat in gott om material från medlemmar, haft många och långa samtal med våra lokala avdelningar samt från våra egna distriktsombudsmän. För BRF är det glasklart att vi står vid ett vägskäl, det är helt enkelt nu det gäller! Det innebär också att ni som medlemmar måste sluta upp och stå enade bakom BRF, då har vi en riktig chans till ett bra avtal som kan ge oss de höjningar som yrket förtjänar och behöver! Ni som inte är medlemmar kan jag bara säga: bli medlem i BRF så kör vi! 

Sen har jag stora förhoppningar om att arbetsgivarna, dvs räddningstjänsterna har varit tydliga mot SKR och Sobona i sina utvärderingar av RiB-19 och lämnat en trovärdig bild av vad avtalet har påvisat för positiva och negativa sidor. Gjorde RiB-19 så att det rekryterades och behölls fler deltidare? Nej, vill jag påstå, därför är det verkligen hög tid att höja lönen rejält och på sätt få fler att välja yrket men samtidigt få fler att vilja stanna kvar. 

Dessutom är det för BRF alldeles uppenbart att RiB-19 har genererat olika tolkningar avseende vakansersättning och ersättning vid utbildning till körkort för att ta två exempel. Dessa två exempel har vållat orättvisor för våra medlemmar för att en del arbetsgivare egentligen vill spara pengar istället för att hålla och säkra bemanningen enligt handlingsprogrammet – så får det inte bli i ett nytt avtal. Här kommer BRF tydligt sätta ner foten i förhandlingarna och få till en skrivning för varje paragraf vad som gäller.

På tal om besparingar i räddningstjänsterna, visste ni att Sveriges kommuner och regioners vinst uppgick till ca 50 miljarder kronor under 2020 och beräknas landa på ca 20 miljarder för 2021, jo ni läste rätt, miljarder, smaka på den! Så visst finns det pengar till ett likvärdigt skydd, eller hur? 

Så till er som är deltidare i räddningstjänsten, ska ni verkligen stå utanför och titta på eller vill ni bidra till en förändring? Vill ni förändra så bör ni gå med i BRF 

Ta hand om er!!
Magnus
Fler artiklar från Ombudsmannen hittar du här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here