Hur ser du på din alkoholkonsumtion, hur ser jag på min alkoholkonsumtion, hur ser du på min alkoholkonsumtion, och hur ser jag på din alkoholkonsumtion. 4 frågor, fyra olika svar.
När blir konsumtion ett beroende? När är det dags för sista droppen?

De allra flesta konsumerar alkohol med måtta, vi kan sätta gränser samt säga nej tack. Vi kan köra bil med gott samvete dagen efter en fest. Och med gott samvete är med olika mått mätt, när ditt blodomlopp är rent från alkohol.
Handen på hjärtat, hur många kan säga sig vara 100% säkra på att blodet varit fritt från alkohol de gånger det varit beredskap dagen efter en fest?

Ni vet, de dagarna man byter en fredag eller lördag för att sedan dagen efter ta tillbaka sin beredskap redan vid 11-12 tiden. När man gick och la sig vid tvåtiden på natten, men tanken att äsch det piper ändå inte imorgon, jag chansar. Jag gissar på att de flesta av oss deltidare som intar alkohol har gjort detta misstag minst en gång.

Sen har vi den kategorin med dig som inte ”spottar i glaset” på vardagarna för att dämpa ångesten, dämpa skuldkänslor, dämpa stressen eller enbart pga alkoholism. Du kan få hjälp med att sluta dricka, du kan få hjälp med din sjukdom, men precis som med psykisk ohälsa så är det en skam att visa och berätta. Men även vi som inte har sjukdomen måste våga fråga, våga prata öppet om att det finns ett problem, att vi håller ihop och löser det tillsammans.

Just du som läser denna text, kommer aldrig att erkänna att det är just dig jag skriver om, för du har inte problem med drickandet, utan det är endast din omgivning som har problemet.

Tänk dig när du tar sista droppen ur glaset och du 8 timmar senare far iväg på ett larm, du är chaufför just för detta larm och ska framföra ett fordon inom räddningstjänsten för att hjälpa en annan person/milö/egendom. På väg mot olyckan/tillbudet, så är det ett fordon som i sista stund hör och ser dig och tvärbromsar, du hinner inte bromsa utan kör rakt in i det. Det är inte du som vållar olyckan, men vad händer när våra blåljuskollegor kommer med instrumentet som ska avgöra om den sista droppen från igår kväll har lämnat eller finns kvar i kroppen.

Ingen av oss är felfria i något läge, med du som har problem med alkoholen vänligen stig fram, vänligen anmäl dig till din arbetsledare. Du kommer inte få skäll, du kommer att få hjälp, du kommer att få den hjälp du behöver. Inser du inte att just du har problem, så ta dig en funderare.
Räddningstjänst Sverige har mer och mer börjat rusta deltiden med instrument för att mäta, inom heltiden finns det redan i större utsträckning.

Be om hjälp, våga fråga, våga prata!

Tillsammans blir vi starka!
Jimmy Geller
Kontakta: 1177 Alkoholberoende
Kontakta: Alkohollinjen
Kontakta: Din arbetgivare, din styrkeledare, dina vänner
Fler texter av Jimmy Geller här

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here