Nya metoder och tekniken för att stoppa bränder utvecklas allt snabbare. Robotar och eldrivna fordon blir allt mer avancerade. Här är tre nya och ett urgammalt sätt som hjälper räddningstjänsten i andra länder. 

Roboten ringernär den upptäcker värme
SAN FRANCISCO. Det här ser kanske ut som någon typ av vägkon. Men det här är roboten K5 som är fylld med sensorer och kameror. Den kan bland annat slå larm om den upptäcker bränder. Det här är en av flera olika robotar som tillverkas av företaget Knightscope i San Francisco. 
Roboten K5 är designad för att inte vara hotfull och dess jobb är att tillbringa nätterna med att patrullera parkeringshus och tomma kontorslokaler. Den har mängder av sensorer som bland annat kan skanna nummerskyltar, upptäcka felparkerare och slå larm om den upptäcker inbrottstjuvar. Roboten har också värmesensorer som upptäcker bränder i både byggnader och bilar. Den slår sedan larm genom att skicka mail eller ringa vaktbolaget.  

Nya metoder: Roboten K5 patrullerar för att upptäcka bränder
Roboten K5 kan upptäcka bränder när den patrullerar. 

Kurser för att fånga boaormar 
FRANKRIKE. I takt med att exotiska djur blivit allt vanligare har larmen om rymningar blivit fler. I Frankrike är det inte längre samtal om bränder som dominerar vardagen för räddningstjänsten. Man har fem gånger fler larmsamtal om förrymda djur än förrymda bränder. För att lösa problemet har särskilda kurser hållits för brandmän. I sydfranska staden Vaucluse fick man bland annat lära sig hur man fångar en farlig spindel utan att bli biten och hur man säkrast fångar en boaorm. 

Ormar och spindlar kan vara ett hot för Räddningstjänsten
Boaormar är ett hot i Frankrike och hur fångar du en giftspindel?

Molnen bombas för att skapa regn 
MOSKVA. När skogsbränderna i Sibirien hotade ett vattenkraftverk så tog man till bombplan. Man skapade regn genom att bomba moln med kemikalier. I Ryssland har man många års erfarenhet av molnsådd, tekniken där man skapar regn genom att bomba moln med kemikalier. 
Under sommarens omfattande skogsbränder i Sibirien blev myndigheterna oroliga när lågorna var på väg mot ett stort vattenkraftverk. Man skickade därför upp bombplan som skapade konstgjort regn i regionen Yakutia. 

Nya metoder: I Ryssland skapas regnmoln för att bekämpa skogsbränder
Skärmdump från Reuters

Australien lär sig 60 000-åriga metoder 
SYDNEY. Under de senaste åren har Australien drabbats av flera katastrofala skogsbränder. Nu vill ursprungsbefolkningen att man använder deras metoder – som fungerat i 60 000 år. I Australien har man satsat många miljarder på hela flottor med flygplan, helikoptrar och satelliter för att bekämpa landets många bränder. Men nu kritiseras satsningen på dyr teknik av landets ursprungsbefolkning aboriginerna. I stället för att reagera först när bränderna uppstått så gäller det att förebygga dem. – Om man kan använda våra metoder, så kommer de här bränderna aldrig att uppstå, säger brandexperten Victor Steffensen till tidningen Stuff. I tusentals år har man förebyggt katastrofala bränder genom ”kallt-och-sakta”-metod. Ursprungsbefolkningen använde de kalla nätterna till att tända många små bränder för att bli av med buskar och nedfallna träd i skogarna. Landets naturkatastrofminister har nu lovat att tillsätta en utredning för att dra nytta av tusentals års erfarenhet. 

Räddningstjänsten i Australien lär gammal eldbekämpningsmetod av ursprungsbefolkningen
Skärmdump från AFP

Av Mikael Jägerbrand
Här finns fler artiklar av Mikael Jägerbrand.