Varför slutar tjejer inom räddningstjänsten i förtid? Varför är det procentuellt färre tjejer inom räddningstjänsten. Varför är det så få räddningstjänster som står upp för sina tjejer. 

För en tid sen skickade jag ut en förfrågan till ca 40 räddningschefer, runt om i landet, och frågade hur det stod till inom deras räddningstjänst gällande jämställdhet och jämlikhet. 5 st orkade svara mig, 1 räddningstjänst, kontaktade mig via telefon. Egentligen så hade jag inte behövt fråga, för det ser illa ut, procentuellt i hela landet. Det räcker med att 1 person slutar i någon räddningstjänst, så har Räddningstjänst Sverige misslyckats.
-”Åh, hur kan du säga så, Jimmy, du har ingen aning om hur det fungerar hos oss. Hos oss finns det inga problem, vi löser allt hela tiden, och vi har gjort en handlingsplan, och den följer vi till punkt och pricka.”
-”Hahaha Jimmy, vem är du som påstår något sådant, du har verkligen inte koll på verkligheten.”

Räddningstjänsten ska vara för alla

Kära tvivlare, jag spekulerar utifrån vad jag får till mig, från medlemmarna, din räddningstjänst har problem, när 1 av 30-50 personer i din organisation, känner att handlingsplanen inte fungerar.
Hur styr handlingsplanen, sur gubben på stationen, hur styr handlingsplanen vagnhalls-snacket, hur styr handlingsplanen gliringarna i bilen. Jag är ingen expert, jag är ingen speciell, men handlingsplanerna bör nog ses över, så den täcker hela organisationen.
För en tid sen slutade en kollega till oss alla deltidare, i en räddningstjänst i en del av Sverige. Hon slutade för att hon orkade inte bevisa sin existens längre inför stationsansvarig inom en organisation. Organisationen hade en handlingsplan, men ändå slutar en anställd för att man inte orkar – när en slutar pga av att inte orka, så är stämmer inte mottot  ”Räddningstjänst för Alla”. Vilka menas egentligen med alla, är de de de som har starkast röst, starkast pondus eller dom ger gliringar till andra?
Vad är en jämställd räddningstjänst? När Lotta och Kalle kan lyfta 150 kg i marklyft? När Lotta och Kalle, hjälper varandra i en arbetssituation, eller när Lotta och Kalle, sitter och bastar tillsammans.
Det ska väl inte handla om kön eller sexuell tillhörighet, för det ska vara jämställt. När en person kliver in genom dörrarna till en räddningstjänst för en anställning, så ska man inte se på vem som kommer in, man måste kolla på vad som kommer in. Vad som kommer in är lite hårda ord, kanske, men vad har denna person i sin ryggsäck, vad har denna person för livserfarenhet, vad har denna person som är unikt.
”Åh kolla den läckerbiten, vilka muskler, vilka ögon, vilken pondus, han kan nog passa i mitt lag”.
Klarar man fys-testerna och de olika arbetsmomenten på lika villkor. Klarar Lotta 179 cm, 80 kg det lika lätt som Kalle , 167,5 cm och 70 kg. Måste Lotta klippa håret från ljust blont hår, till den där fräcka kill-frisyren för att passa in eller behöver Kalles kalufs växa ut lite till för att passa in på de amerikanska vägg-almanackorna.
Jämlik intagning och jämställd syn på individer. ALLA individer ska få en chans om de söker, oavsett man ser ut som Pippi Långstrump eller Bamse, jämfört med Tiffany och Kajan, Ryggsäcken är olika på folk, vad man upplevt, vad man åstadkommit, livet kan se väldigt lika ut, oavsett hur och vad man ser ut och kommer ifrån.

Använd handlingsplanen för att granska arbetsplatsen

Är dessa ”citat” fejk eller allvar? Enligt Handlingsplanerna finns de inte, enligt mig så förekommer det dagligen ute i landet, kanske inte exakt mina citat, men ni förstår andemeningen.
”Hahaha har du mens, så du inte kan vara med på ytlivräddningen”?
”Hahaha, Det är tur vi har Lotta med i gruppen, så du kan få hjälp med de tyngre sakerna Kalle ”
”Efter avslutad återställning, så ska alla basta, så vi får se lite hud”
”Nä Lotta, idag får du stå vid sidan, för det är nog lite tungt för dig”
”Stumpan då, jag menade inget illa, när jag skämtade om din längd”

Det är inte okej att gömma sig bakom en handlingsplan, man måste åka ut till ALLA småstationer, ja även stora, för att träffa alla, och känna av läget. Prata med alla individer, se dem, lyssna på dem, åtgärda problemen.
Jag vet att det ser olika ut i landet, med förutsättningar, antal larm osv men vi är räddningstjänsten, vi är olika, vi kan olika – men tillsammans är vi starkast!

Maila mig gärna om fakta
jimmygeller@hotmail.com
Här hittar du fler artiklar av Jimmy Geller