Informationssystemet Brandrisk Skog och Mark drivs av SMHI på uppdrag av MSB. Inför säsongen 2021 har SMHI, RISE (Research Institutes of Sweden) och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) genomfört ett utvecklingsarbete för att förbättra systemet med bland annat nya modellberäkningar och mer detaljerade brandriskprognoser. 

Nu är den nya versionen av systemet i drift och tillgänglig via samma webbadress som tidigare (se länk nedan). I april kommer systemet även att kompletteras med prognoser för åska samt en förbättrad redovisning av blixtnedslag och väderdata.

Nyheter i det uppdaterade brandriskprognossystemet

  • Högre geografisk upplösning på cirka 2.8 km x 2.8 km från tidigare cirka 11 km x 11 km.
  • FWI-modellen på dygnsbasis kompletteras nu med prognoser per timme för kommande två dygn.
  • Ny gräsbrandsmodell per timme för kommande två dygn som väger in konsekvensen, där risken beskrivs som Liten, Måttlig och Stor. I den tidigare gräsbrandsmodellen fanns bara Stor och Liten och endast per dygn, och i den ingick inte heller konsekvensen. Den nya gräsbrandsmodellen startas om vid årsskiftet.
  • Ny beräkningsmodell ”bränsleuttorkning” som ersätter HBV-index och utgår från FWI-modellens underindex DMC och DC.
  • Systemet uppdateras varje timma för de bevakningar som körs på timbasis medan övriga parametrar uppdateras som tidigare på dygnsbasis.
  • Den nya versionen är byggd enligt kraven i direktivet för webbtillgänglighet och är responsiv, det vill säga kan användas på valfri teknisk plattform (dator, mobil eller surfplatta), men en stor skärm underlättar för att se informationen och få överskådlighet.

Helskärmsläge är bäst då du använder brandrisksystemet

För bästa funktionalitet rekommenderas webbläsarens fullskärmsläge. Du kan använda tangenten F11 för att snabbt växla till och från fullskärmsläge i modernare webbläsare.

http://www.smhi.se/brandrisk
Här hittar du hjälp om hur du använder Brandrisk-systemet (pdf)
Mer fakta om brandriskprognoser och modeller (pdf)
Länk till SMHIs sida om aktuella vädervarningar i Sverige
Artikel om dialogmöten för att stärka skogsbrands beredskapen 2021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here