Vill du få koll på allt som just nu händer inom brand- och räddning?
Då är ett besök på branschmässan Skydd ett måste!

Under tre dagar, 23-25 oktober, samlas representanterfrån hela branschen på Stockholmsmässan för att inspireras och utbyta erfarenheter.
I år bjuds det dessutom på massor av nyheter, bland annat ett helt nytt pris i samarbete med Swedish Firefighters.

 

Branschmässan Skydd arrangeras vartannat år och vänder sig till alla som jobbar inom säkerhet, brand, räddning och personligt skydd. Exempelvis samordnare på kommunerna, inköpare, myndigheter, privata aktörer i branschen, brandchefer, räddningspersonal – ja alla som är ingår i hela den långa kedjan av aktörer. Även våra grannländer Finland, Danmark och Norge är representerade, eftersom samarbete över gränserna blir allt viktigare.
Skydd är dessutom gratis att besöka. Den som vet mest om vad som kommer att hända under Skydd är Annika Linderoth, projektledare på Stockholmsmässan.
Det är första gången hon ansvarar för just Skydd, men säkert inte sista. – Min uppgift har varit att utveckla Skydd, vilket ju också är ett långsiktigt arbete. Att verkligen bygga en bra mötesplats för alla som jobbar inom säkerhet, brand och räddning. Så jag blickar även framåt mot 2020 och 2022.

 

Varför ska man besöka Skydd?
– En anledning är alla våra seminarier som kommer att erbjuda viktig kompetensutveckling. Vad händer i branschen? Vad kan vi lära av andra? Vad händer i framtiden? Nya lösningar och tankesätt presenteras. Dessutom kommer alla aktörer att vara på plats, personer du normalt sett kanske inte kommer i kontakt med, men som du under Skydd kan prata med öga mot öga.

Avdelningen för brand- och räddningstjänst har krympt för varje mässa, tills nu, varför det?
– Vi behöver helt enkelt satsa mer på den här delen än vi gjort tidigare. Därför har vi den här gången i förväg varit ute och träffat räddningstjänsterna, SOS, MSB och alla andra intressenter för att höra vad vi ska göra för att utveckla Skydd till en riktigt bra och kreativ mötesplats. Vi har lagt ner mycket energi på detta, så nu ska trenden brytas.

Vilka förändringar har ni gjort för att Skydd ska bli just den där kreativa mötesplatsen?
– Vi satsar mycket mer resurser på att skapa bra aktiviteter och ett fylligt seminarieprogram. Vi kommer att ta dit folk som jobbar med, och kan påverka, de här frågorna. Det övergripande temat i år är ”samverkan över gränserna”, hur man kan förbättra just samarbetet i branschen.

En av årets nyheter är priset Årets Räddningstjänst,berätta!
– Årets Räddningstjänst är ett pris vi har instiftat i samarbete med Swedish Firefighters, just för att det inte finns något pris inom detta viktiga område. Vi vill uppmärksamma och premiera kommuner och kommunalförbund som är duktiga på förebyggande arbete vad gäller räddningstjänst.
Alla som jobbar inom räddningstjänsten kommer att få möjlighet att nominera kandidater, och i juryn sitter bland andra Brandmännens Riksförbund och Swedish Firefighters. Vi delar ut priset på mässans första dag, tisdag 23 oktober.
Det blir såklart mingel efteråt så att man får chans att prata med alla.

Mingel kommer det väl också att bli i Blåljusloungen,också det en nyhet?
– Det stämmer. Blåljusloungen är tänkt som en mötesplats just för personer som jobbar inom ”blåljus”, alltså hela räddningskedjan. Där kommer vi att bjuda in till småseminarier med möjlighet att mingla efteråt. Ett perfekt ställe att skapa nya kontakter och nätverka!

Dessutom flyttar fordonsparken in i själva utställningshallen?
– Det stämmer. Tidigare var den utomhus och därmed ganska långt bort från det övriga. När nu fordonen kommer att finnas precis bredvid allt annat blir det en bättre enhet. Fordon är ju en jätteviktig bit i det dagliga arbetet inom räddning.

Ytterligare en nyhet är ett speciellt område för drönare?
– Drönare är en jätteintressant produkt som skapar många nya möjligheter.
Vi kommer att visa upp drönare och ha föreläsningar om olika sätt man kan använda dem på, som att söka efter människor eller skicka ut hjärtstartare. Vi kommer förstås också att ta upp det potentiella hot som drönare innebär, så att man får alla sidor belysta.

Ett annat hett område är VR, som också kommer att finnas med på Skydd?
– Ja, VR har vi med för att man ska kunna testa olika aktiviteter man annars inte kan prova på utan att bygga upp en stor anläggning, exempelvis att rökdyka.

Vad har Skydd som inte konkurrerande branschmässor har?
– Det som är unikt med Skydd är att hela branschen samlas och träffas över gränserna, alla parter som ärinvolverade i säkerhet och räddningsarbete.
Vi som arrangerar mässan hoppas att man ska tänka ”det här har jag inte råd att missa, jag måste vara på plats”. Min vision är att alla besökare går hem med en rejäl ”goodiebag” full av nya lärdomar, intryck och kontakter. Och att man sedan delar med sig av det man upplevt till sina kolleger.

Slutligen – vad ser du personligen mest fram emot under Skydd?
– Jag ser fram emot att se hur vi förhoppningsvis lyckas med alla dessa mötesplatser och att matcha folk på ett bra sätt.
Så att besökarna verkligen träffas och pratar med varandra.

FAKTA SKYDD

NÄR: 23 – 25 OKTOBER

VAR: STOCKHOLMSMÄSSAN I ÄLVSJÖ

ANTAL BESÖKARE: CIRKA 11 000

NYHETER FÖR I ÅR: BLAND ANNAT I BLÅLJUSLOUNGEN, DRÖNAR-OMRÅDET OCH DET NYINSTIFTADE PRISET:
”ÅRETS RÄDDNINGSTJÄNST”

HEMSIDA: www.skydd.net

 

 

 

 

Previous articleTILSAMMANS FÖR ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE
Next articleNEDSKÄRNINGARNA SLÄCKER RÄDDNINGSTJÄNSTEN
Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.