Riksdagen har beslutat om förändringar i lagen om skydd mot olyckor (LSO). Detta för att de kommunala räddningstjänsterna mer effektivt och samstämt ska kunna hantera framtida utmaningar, till exempel skogsbränder.
Lagändringarna innebär:
• En starkare statlig styrning av kommunernas förebyg-gande verksamhet och räddningstjänst genom ett nytt na-tionellt mål för den förebyggande verksamheten, tydligare kommunala handlingsprogram genom att MSB närmare ska reglera dess struktur och innehåll.
• En tydligare kommunal ledningsorganisation med krav på kommunerna att ständigt upprätthålla en övergripande ledning av räddningstjänsten samt en möjlighet att dele-gera uppgifter på ett mer fl exibelt sätt.
• Förstärkt tillsyn och stöd genom en koncentration till MSB med möjlighet att förelägga kommunerna att av-hjälpa brister.
• Möjligheter för MSB att under vissa förhållanden kunna prioritera och fördela tillgängliga resurser ur ett nationellt perspektiv.
– Förändringarna som riksdagen nu har beslutat om ger oss möjligheter och förutsättningar att tillsammans med kommunerna få till en mer enhetlig räddningstjänst, med samma höga kvalitet i hela landet och som bättre klarar omfattande, komplexa och samtidiga olyckor, säger Patrik Perbeck, chef för enheten för inriktning av skydd mot olyckor på MSB.
Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2021. Kommunerna får dock till den 1 januari 2022 på sig för att uppfylla vissa av kraven.
Riksdagen har också riktat en uppmaning till regeringen om att se över möjligheten att införa undantag i a-kas-sereglerna för deltidsbrandmän. Det eftersom en person som är arbetslös men som är aktiv som deltidsbrandman riskerar att få lägre a-kassa.
Text: Tjugofyra7.se
Foto: www.pppress.se