Det börjar som så många gånger förr: en ytterst vänlig förfrågan på Facebooks Messenger om jag kanske inte möjligen eventuellt skulle vara intresserad av att titta på en helt ny brandbil.
Klart jag är (även om det råkar vara en släckbil och inte en tankbil, som vi ju alla vet är bäst).

Det är Räddningstjänsten Östra Göinge kommun som ställer frågan och jag tackar i vanlig ordning snabbt ja på inbjudan och undrar när jag ska infinna mig.
En lördagsmorgon i april sladdar jag in på parkeringen utanför Sibbhults brandstation och välkomnas av det gäng som ska köra en liten lördagsövning eftersom fotografen är på plats. Men först kaffe och frallor med goda pålägg – de här brandmännen ser alltså tidigt till att skaffa sig pluspoäng. 

Jonny, Niclas, Stanley, Håkan och Nathalie konstaterar att det är på tiden att räddningstjänstfotografen, som ju bor i grannkommunen, hälsar på i Sibbhult. Jag har träffat brandmän från byn vid insatser, som när en skola i närheten totalförstördes, men vi har aldrig hunnit hänga så att säga.
Det blir en angenäm frukost med diskussionsämnen som spänner från familjeliv, lokal politik och branden på Vakö Myr 1992 till den eviga frågan varför fotografen inte också är brandman. Jag säger det igen: VEM ska då ta BILDERNA?! 

Selfie med ny släckbil
En selfie är alltid en selfie! Och det är sannerligen inte ofta som fotografen själv hamnar på bild i denna publikation.

2002 fick stationen i Sibbhult en ny släckbil: en Scania P94G som ersatte det dåvarande släckfordonet från tidigt 1970-tal. Bilen rullade så i Östra Göinge ända fram till februari i år när en sprillans ny släckbil, en Scania P370 byggd hos Floby Rescue, gjorde sin blänkande röda entré i det lilla nordostskånska samhället och döptes till 265-4310.
Nu kamperar den ihop med en tankbil (givetvis) samt ett mindre fordon i stationens tämligen utrymmesminimerade vagnhall.

Kall rökövning i lägenhet, faktiskt i samma byggnad som själva brandstationen.

Jag får en genomgång av de olika sidofacken och inser snabbt att detta är något att komma ihåg. Lådan märkt “Vattenkokare m.m.” visar sig innehålla proviant och jag, som snabbt kan bli rejält hungriterad när energinivån dalar, tänker att på nästa långvariga skogsbrandsinsats är det hit jag ska smyga och förse mig (jag vet redan sedan tidigare vilken lokal räddningstjänst som har ett dolt förråd av myggmedel). 
Efter frukosten är det dags för en kall rökövning med livräddning i rökfylld lägenhet och jag tar väl en sisådär 200 bilder på slangdragning, påklädning, hjälmar och ovan nämnda släckbil (till och med en och annan ganska kreativ selfie).

Ny släckbil parkerad i garaget
Sibbhults fordonsflotta (det gömmer sig även en båt någonstans där bakom).
–Så här moderna bilar har vi aldrig någonsin haft, säger deltidaren Jonny Ottosson
Trots att Sibbhults brandmän är ganska ovana vid att just den här fotografen irrar omkring och fotograferar från alla möjliga konstiga vinklar så klarar de ändå utmaningen med väl godkänt betyg.

Jag råkar också berätta att jag har en relation till just Sibbhult, på Aspgatan i byn tillbringade jag nämligen mina första fem år och jag minns till och med brandstationen (jag var faktiskt en stor brandbilsbeundrare när jag var i knatteåldern, och detta hade på något vis med TV-programmet Hem till Gården att göra, fråga inte mer). Niclas och Håkan skiner upp när de får veta att jag typ är av sibbhultianskt urpsrung och det tar cirka tre snabba sekunder innan de har konstaterat vem min pappa är och vilka andra barn som jag lekte med. Min pappa fotografen får anses vara skyldig till mitt fotointresse medan Hem till Gården får svara för det mycket tidiga brandkårsintresset och på så vis skulle man kunna säga att det var i Sibbhult det startade.

Tack Sibbhult, vi ses säkert igen om det börjar brinna i en skog någonstans. Jag vet ju var ert matförråd finns…

Ny släckbil hos räddningstjänsten i Östra Göinge
Den nya 265-4310 är en Scania P370 som har byggts som brandbil hos Floby Rescue och har släckmöjligheter genom sina 3000 liter vatten samt skärsläckare.

FAKTA
Räddningstjänsten Östra Göinge kommun består av två deltidsstationer, en i Broby och en i Sibbhult och anspänningstiden är 5 minuter. De två stationerna har både tankbil och släckbil och i Broby finns även ett höjdfordon.
Det finns ett avtal som innebär att räddningstjänsten i Östra Göinge kommun leds av Räddningstjänsten i Kristianstad.

Text och foto: Åsa Brorsson
Fler reportage av Åsa här!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here