En av huvudtalarna på förra årets (2023) Pride var Tim Ole Simonsen. Han har jobbat länge i räddningstjänsten och var nyskild från sin fru när han långsamt insåg att hans kommande partner skulle vara en man. Han var rädd för att berätta för familjen och vännerna men mest rädd för vad kollegorna skulle säga.

Han berättade också att han fortfarande får frågan om varför vi ska delta i Pride, svaret är givet ”varför inte, vi har brist på arbetskraft och har inte råd att avstå från några grupper.” Chefen för MSB:s avdelning för räddningstjänst Cecilia Looström stämde in och sa:
– Att MSB och räddningstjänsten går i Prideparaden handlar inte om politisk korrekthet. Det är nödvändigt för att lösa vårt uppdrag. Vi måste bli bättre på att attrahera breda grupper och få dem att stanna kvar.

Att MSB och räddningstjänsten går i Prideparaden handlar inte om politisk korrekthet. Det är nödvändigt för att lösa vårt uppdrag. Vi måste bli bättre på att attrahera breda grupper och få dem att stanna kvar.

Idag kan Tim berätta att rädslan för att komma ut var obefogad och att han bara mött vänliga människor som hjälpt och stöttat. Men han säger också att alla arbetsplatser inte är trygga för de som är annorlunda. Jargongen kan vara hård och problematisk. Tim funderade också över om han var den enda inom blåljusorganisationen som var homosexuell. Men för elva år sedan fick 20 personer gå i Köpenhamns Pride med uniform på, 2023 var det 250 personer som gick med. Det väcker mod och inspiration, en av Tims arbetskamrater stod i publiken och bestämde sig för att vara öppen på jobbet efter att ha sett paraden. Det visar på att Pride behövs, 2023 gick ett 60-tal personer i Stockholm Pride, vi får se om det blir fler i sommar.

Fredric Persson 
Firefighters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here